'Most zdravlja'

Svi zaposleni morat će koristiti vladinu aplikaciju za praćenje: Upozorenje za one koji su bili u dodiru sa oboljelima

Front02.05.20, 14:55h

Svi zaposleni morat će koristiti vladinu aplikaciju za praćenje: Upozorenje za one koji su bili u dodiru sa oboljelima
Aplikacija upozorava korisnike koji su možda stupili u kontakt s osobama za koje se kasnije pokazalo da su pozitivne na COVID-19 ili se smatraju visokorizičnim

 

Indija je naredila da svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru koriste vladinu aplikaciju za praćenje i održavaju socijalno distanciranje u kancelarijama, nakon što je ova zemlja počela ublažavati neke od mjera ograničenja u područjima nižeg rizika.

 

Vlada premijera Narendra Modija u petak je rekla da će Indija – zemlja s najvećim brojem ljudi u karantinu – produžiti mjere nadzora širom zemlje za još dvije sedmice od ponedjeljka kako bi se borila protiv širenja koronavirusa koji uzrokuje bolest COVID-19, ali dopuštaju „značajna opuštanja“ u regijama sa nižim rizikom, javlja Reuters.

 

Kao dio svojih napora u borbi protiv smrtonosnog virusa, Indija je prošlog mjeseca lansirala aplikaciju Aarogya Setu – što znači Most zdravlja – sistem baziran na Bluetooth i GPS tehnologiji koji je razvio Nacionalni informatički centar ove zemlje.

 

Aplikacija upozorava korisnike koji su možda stupili u kontakt s osobama za koje se kasnije pokazalo da su pozitivne na COVID-19 ili se smatraju visokorizičnim.

 

Obavezna upotreba

 

“Upotreba Aarogya Setu postaće obavezna za sve zaposlene, u privatnom i javnom sektoru. Odgovornost čelnika kompanija i organizacija će biti da osiguraju 100% pokrivenost ove aplikacije među zaposlenima”, objavilo je indijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova kasno u petak.

 

Zvaničnici indijskog ministarstva tehnologije i odvjetnik koji je pripremio politiku privatnosti za Aarogya Setu, rekli su za Reuters da aplikacija treba biti na najmanje 200 miliona telefona kako bi mogla biti efikasna u zemlji od 1,3 milijarde ljudi.

 

Aplikacija je već preuzeta oko 50 miliona puta na Android telefonima koji dominiraju u indijskoj korisničkoj bazi pametnih telefona od 500 miliona, pokazuju podaci Google Play Storea.

 

Kršenje privatnosti?

 

Obavezna upotreba aplikacije izaziva zabrinutost među zagovornicima poštivanja privatnosti, koji kažu kako nije jasno kako će se podaci koristiti i koji ističu da Indiji nedostaju zakoni o privatnosti koji bi upravljali aplikacijom.

 

No vlasti kažu da aplikacija neće narušavati privatnost korisnika jer se svi podaci prikupljaju anonimno.

 

Aplikacija može pomoći vlastima da identificiraju žarišta virusa i bolje ciljaju zdravstvene napore, saopćeno je Reutersu krajem aprila uz navode da se informacije o aplikaciji koriste “samo za provođenje potrebnih medicinskih intervencija”.

 

Pojačane mjere

 

U petak je vlada saopćila da će u urednima nakon što se ponovo otvore morati biti primjenjene mjere poput pauze između smjena i raspoređenih pauza za ručak kako bi se spriječilo širenje koronavirusa koji je zarazio 3,3 miliona širom svijeta i prouzrokovao više od 230.000 smrti.

 

Indija je prijavila preko 37.000 slučajeva i 1.218 smrtnih slučajeva od virusa.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!