Nakon što nije dopušten dolazak ruskog medicinskog tima

Ogorčeni pogled iz Hercegovine: Žrtvuje se pomoć Mostaru kako bi se skrenula pozornost s afere 'respiratori'

Front02.05.20, 14:23h

Ogorčeni pogled iz Hercegovine: Žrtvuje se pomoć Mostaru kako bi se skrenula pozornost s afere 'respiratori'
Umjesto da olakšaju dolazak medicinske pomoći u Mostar, sjedište županije u Federaciji BiH najpogođenije epidemijom, tri državna ministarstva koja vode bošnjački kadrovi međusobnom su prepiskom i medijskom politizacijom cijelog slučaja dovela do toga da se Graničnoj policiji povuče ranije dana suglasnost za ulazak konvoja u BiH, piše Večernji list

 

Izvor: Vecernji.ba

Piše: Dragan Jurić

 

Dolazak medicinsko-sanitetske ekipe iz Ruske Federacije u Mostar, gdje bi trebala pomoći u dezinfekciji Sveučilišne kliničke bolnice i prenijeti stručna iskustva u borbi protiv širenja koronavirusa, nova je žrtva politikantskih igara u Bosni Hercegovini.

 

Ekipa sastavljena od 24 medicinska djelatnika i pet jedinica s posebnim vozilima i tehnikom za dezinfekciju, sukladno najavama iz Veleposlanstva Ruske Federacije, trebala je jučer stići u Mostar. Rusko Veleposlanstvo u Sarajevu o tome i svim detaljima te činjenici da je riječ o pozitivnom odgovoru na poziv za pomoć predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uredno je informiralo Ministarstvo vanjskih poslova BiH. U dopisu upućenom diplomatskim putem Ministarstvu vanjskih poslova BiH zatraženo je da se osigura i policijska pratnja za medicinski konvoj od graničnog prijelaza Rača do Mostara. Međutim, umjesto da olakšaju dolazak medicinske pomoći u Mostar, sjedište županije u Federaciji BiH najpogođenije epidemijom, tri državna ministarstva koja vode bošnjački kadrovi međusobnom su prepiskom i medijskom politizacijom cijelog slučaja dovela do toga da se Graničnoj policiji povuče ranije dana suglasnost za ulazak konvoja u BiH.

 

Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo obrane i Ministarstvo sigurnosti izbjegli su dati odobrenje i prebacili sve na Predsjedništvo BiH.

 

Problem pomoći Mostaru

 

Sve se zlonamjerno pokazuje kao dolazak “ruskog vojnog konvoja” u BiH, a činjenica da je Dragan Čović posredovao u dolasku ove pomoći pokušava se prikazati kroz već poznatu sarajevsku medijsku matricu o Čoviću kao “ruskom čovjeku”, piše Večernji list.

 

Indikativno je da je bilo kakva reakcija iz Sarajeva izostala prije samo nekoliko tjedana kada je ista ekipa ruskih medicinara sa specijalnom opremom stigla u Banju Luku te danima obavljala dezinfekciju zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj. Prvo su dezinficirani svi prostori Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, Studentskog doma “Nikola Tesla” i bivše Klinike za pulmologiju u središtu Banje Luke. Nakon toga dezinficirani su Dom zdravlja u Gradiški i bolnica u Prijedoru, a potom i bolnice u Doboju, Bijeljini i Zvorniku… Sve to nije bio problem, ali pomoć Mostaru i Hercegovini očito jest.

 

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Ante Kvesić ipak se nada dolasku medicinske pomoći iz Rusije jer se hercegovačko zdravstvo već tjednima bori da suzbije epidemiju.

 

HNŽ najpogođeniji

 

- Drago nam je da će nakon Banje Luke i u našu bolnicu u Mostaru doći ekipa stručnjaka iz Rusije koja se bavi dezinfekcijom. Naime, ova cjelokupna inicijativa pokrenuta je nakon što su nam naši kolege iz UKC-a Republike Srpske ukazali na svoja pozitivna iskustva u suradnji s njima, odnosno s učinjenom dezinfekcijom. Dezinfekcija je uvijek i svugdje, a pogotovo u ovom vremenu pandemije koronavirusa, više nego pozitivna stvar te smo stoga i mi iskazali zanimanje, a potom i prihvatili njihovu ponudu, da dođu i u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar. Nadam se kako će se tehnički problemi pri njihovu dolasku u Mostar riješiti te da će takvi vrsni stručnjaci doći u našu bolnicu i pomoći nam - izjavio je dr. Kvesić.

 

Pokušaj politizacije dolaska medicinske pomoći u Mostar jučer je osudila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH. Podsjetili su kako je većina veleposlanstava ponudila pomoć pri suzbijanju širenja koronavirusa na području BiH te da je na osnovi prenesenog pozitivnog iskustava UKC-a iz Banje Luke zatražen dolazak istog ruskog humanitarno-medicinskog konvoja pomoći i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

 

- U ovim zahtjevnim okolnostima i naporima predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović zahvaljuje svima koji su voljni dati i daju doprinos kako zdravstvenim tako i svim drugim ustanovama i institucijama u BiH koje izravno sudjeluju u borbi protiv pandemije koronavirusa, bilo to u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru ili bilo kojoj drugoj sredini. Zdravstveni izazovi, socijalna osjetljivost, teška gospodarska situacija i sigurnosni izazovi s kojim se trenutačno naša domovina BiH suočava nikako i nikome ne smiju biti opredjeljenje za poticanje bespotrebnih političkih sukoba utemeljenih na obmanama i lažima, čega smo svjedoci u konkretnom slučaju - saopćeno je iz HDZ-a.

 

Dodaju kako ovdje svjedočimo i providnom skretanju pozornosti sa stvarnih afera, kao što je nedavna netransparentna nabava respiratora proračunskim sredstvima.

 

Hercegovačko-neretvanska županija kao jedna od najpogođenijih županija koronavirusom trebala bi biti prioritet za svaki vid humanitarne pomoći, svih naroda u BiH, gledajući stvarne potrebe ove županije, neovisno o nacionalnoj strukturi stanovništva u ovoj situaciji, piše Večernji list BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još