ZAKOMPLIKOVALO SE NA BH. GRANICI

Pismo ministra Radončića ministrici Turković: 'Nismo dali uputu da se propusti vojno-sanitetski konvoj iz Rusije'

Front01.05.20, 14:26h

Pismo ministra Radončića ministrici Turković: 'Nismo dali uputu da se propusti vojno-sanitetski konvoj iz Rusije'
Šta tvrdi Ministarstvo sigurnosti BiH povodom novonastale situacije i različitih medijskih komentara zbog najave ulaska vojno-sanitetskog konvoja iz Ruske Federacije u Bosnu i Hercegovinu?

 

 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, odnosno ministrica Bisera Turković upoznala je jučer Ministarstvo sigurnosti BiH s notom koju je dobila od Ambasade Ruske Federacije, kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za 24 člana medicinskog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju, koji bi na osnovu zahtjeva predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Dragana Čovića, trebali pružiti pomoć bolnici u Mostaru.


To je danas saopćilo Ministarstvo sigurnosti BiH, navodeći da to čini povodom novonastale situacije i različitih medijskih komentara zbog najave ulaska vojno-sanitetskog konvoja iz Ruske Federacije u BiH.


- Navedeno vam dostavljamo na dalje postupanje, u skladu sa vašim nadležnostima... - navedeno je u aktu MVP-a.


 Akt je označen vrlo hitno. Odmah po njegovom prijemu, ministri Fahrudin  Radončić i ministar odbrane Sifet Podžić su obavili usmene konsultacije. Ministar Podžić je Radončiću proslijedio i prvu verziju mišljenja Ministarstva odbrane. To je mišljenje nešto kasnije - u izmijenjenoj tekstulanoj formi, ali potpuno istog značenja da je u pitanju vojna formacija i da se o tome jedino može izjasniti Predsjedništvo BiH - upućeno prema Ministarstvu vanjskih poslova i prema Ministarstvu sigurnosti BiH.


Već na osnovu prve verzije mišljenja Ministarstva odbrane BiH, Ministarstvo sigurnosti je uputilo akt ministrici Turković i sugerisalo joj da se o svemu hitno upozna Predsjedništvo BiH.


- Iz Radončičevog pisma ministrici Turković, koje dostavljamo na uvid javnosti, potpuno je jasno da se Ministarstvo sigurnosti BiH nije miješalo u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH, jer to, uostalom, nije moguće ni po zakonu - citat je iz saopćenja Ministarstva sigurnosti.


Ministarstvo sigurnosti BiH je prihvatilo mišljenje Ministarstva odbrane BiH te iz tih razloga nije, kao ovlašteni predlagač kada je prelazak granice u pitanju, ni zatražilo hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH. Također, ministar sigurnosti nije dao uputu Graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj na granici, već je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.


Ministrica Turković se kao zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova koja je zaprimila diplomatsku notu, jedina mogla obratiti Predsjedništvu BiH nakon dobijanja odgovora iz Ministarstva odbrane i Ministarstva sigurnosti BiH.


- Činjenica da nam je gospođa Turković uputila akt na postupanje i da su oba ministarstva praktično odbila opciju prelaska ruskog vojno - sanitetskog konvoja preko granice BiH, ne govori ni o kakvom izbjegavanju u vršenju naših odgovornosti ili straha od toga, već o našem punom poštivanju institucija BiH, njihovih jasnih zakonskih nadležnosti i odgovornosti - saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

 

(FENA/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 75

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još