kritikovali i američke političare

Kina negira da je koronavirus pušten iz laboratorije: 'Neosnovano i izmišljeno ni iz čega'

Hronika30.04.20, 16:59h

Kina negira da je koronavirus pušten iz laboratorije: 'Neosnovano i izmišljeno ni iz čega'
Geng je naveo riječi direktora instituta, Yuana Zhiminga, da ta laboratorija striktno provodi biosigurnosne procedure koje bi spriječile oslobađanje bilo kakvog patogena

 

Kina je saopćila kako su tvrdnje da je koronavirus pušten iz laboratorije "neosnovane i potpuno su izmišljene ni iz čega".

 

Portparol ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je u četvrtak kako Institut za virologiju u Wuhanu, koji je u središtu navoda protiv Kine, "nema sposobnost da dizajnira ili stvori novi koronavirus i da to nikada nije ni učinio".

 

Geng je naveo riječi direktora instituta, Yuana Zhiminga, da ta laboratorija striktno provodi biosigurnosne procedure koje bi spriječile oslobađanje bilo kakvog patogena.

 

- Volio bih ponovo istaknuti da je porijeklo virusa kompleksno naučno pitanje i da to trebaju izučavati naučnici i profesionalci - kazao je Geng.

 

On je također kritikovao američke političare koji su sugerirali da se Kina treba smatrati odgovornom za globalnu pandemiju, rekavši da bi oni trebali provesti više vremena za "bolju kontrolu epidemiološke situacije u vlastitoj zemlji", prenosi AP.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!