NAKON SJEDNICE FEDERALNOG ŠTABA CZ

Još čekaju na carini: Odlučeno kome idu respiratori iz Kine, a poznato i kada bi mogle da se otvore ljetne bašte...

Hronika29.04.20, 19:26h

Još čekaju na carini: Odlučeno kome idu respiratori iz Kine, a poznato i kada bi mogle da se otvore ljetne bašte...
Federalni štab civilne zaštite nije raspravljao danas o samoj nabavci, odnosno izboru firme preko koje su respiratori nabavljeni. Preovladava stav da sve detaljno treba ispitati

 

 

Respiratori koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite preko firme FH Srebrena malina bit će podijeljeni širom ovog entiteta.


O ovome je bilo riječi na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite te je donesena odluka da respiratori budu podijeljeni zavodima za javno zdravstvo i kliničkim centrima, prenosi Faktor.


Za broj respiratora koji će dobiti svaki kanton, odnosno bolnica, preporuku su dali epidemiolozi, rečeno je Faktoru u Fedralnom štabu CZ.


Kada će ova odluka biti implementirana, ne zna se, jer su respiratori još na carini.


Faktoru je potvrđeno da odluka Štaba o nabavci respiratora postoji, da ju je potpisao direktor Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak u svojstvu načelnika Štaba, ali da Štab u cjelini nije odlučivao o izboru firme preko koje će oni biti nabavljeni. Taj posao je odradila Federalna uprava civilne zaštite.


Također, postoji i prethodna saglasnost Vlade FBiH o nabavci respiratora, kao i druge medicinske opreme i testova za koronavirus.


Federalni štab civilne zaštite nije raspravljao danas o samoj nabavci, odnosno izboru firme preko koje su respiratori nabavljeni. Preovladava stav da sve detaljno treba ispitati, rečeno nam je iz Štaba.


Na današnjoj sjednici bilo je gorora i o početku rada ugostiteljskih objekata. Još nije donesena odluka, ali je najizglednije da će ljetne bašte početi s radom nakon 15. maja. To podrazumijeva i da će biti propisane stroge mjere kojih će se ugostitelji morati pridržavati.

 

(Faktor/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još