Šefica diplomatije o drugačijoj strategiji protiv korone

I bez uvođenja zabrana, 96 posto građana Švedske je poslušalo Vladu i ostalo u kućama za praznik...

Front27.04.20, 20:59h

I bez uvođenja zabrana, 96 posto građana Švedske je poslušalo Vladu i ostalo u kućama za praznik...
Ističući kako je pandemija ozbiljno ugrozila ekonomski sistem cijele Evropske unije i svijeta, Linde je kazala da je pogrešna i percepcija da bi takozvana švedska strategija borbe mogla rezultirati manjim ekonomskim gubicima u toj zemlji

 

 

Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde izjavila je da je vlada te zemlje poduzela adekvatne mjere borbe protiv širenja koronavirusa, a da nije posezala za restriktivnim zabranama, već se oslonila na građansku poslušnost, javlja Anadolija.

 

Šefica švedske diplomacije Linde je za Anadoliju kazala da su neutemelje kritike koje različiti krugovi upućuju Švedskoj što, po uzoru na većinu evropskih zemalja, nije posegnula za uvođenjem restriktivnim zabrana u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

 

"Pogrešna je percepcija da se život u Švedskoj odvija normalno i bez promjena. Švedska vlada je u okviru borbe protiv pandemije poduzela oštre mjere. Vlada te mjere nije poduzimala posezanjem za zabranama, već oslanjanjem na poslušnost građana“, kazala je Linde.

 

ann-linde

 

Ona je navela primjer da je vlada pozvala građane da za Uskrs ostanu u kućama i ne putuju i da je 96 posto građana poslušalo taj savjet i bez uvođenja klasične zabrane kretanja.

 

Ističući kako je pandemija ozbiljno ugrozila ekonomski sistem cijele Evropske unije i svijeta, Linde je kazala da je pogrešna i percepcija da bi takozvana švedska strategija borbe mogla rezultirati manjim ekonomskim gubicima u toj zemlji.

 

“Veliki dio ekonomije Švedske oslonjen je na izvoz u zemlje Evropske unije. Nadamo se da ćemo svi iz ove krize izaći sa što manjim posljedicama“, kazala je Linde.

 

Turska vlada je ambulantnim avionom iz Švedske evakuirala 47-godišnjeg Emrullaha Guluskena koji je zaražen koronavirusom i nije hospitaliziran u Švedskoj. Linde je kazala da je švedski zdravstveni sistem pouzdan i da spašava hiljade ljudskih života.

 

Šefica švedske diplomacije Linde je u razgovoru s novinarom AA svim muslimanima čestitala nastupjeli ramazan.

 

"Znam da je to važan mjesec za muslimane. Čestitam im ramazan koji smo dočekali u ovom teškom periodu", kazala je Linde.

 

Prema zvaničnim podacima, u Švedskoj je koronavirusom zaraženo 18.700, a umrlo je 2.270 osoba.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!