FOTO/ Zaražene tri generacije

Cijela porodica iz BiH pozitivna na koronu: 'Prve i najteže simptome je osjetila majka Sadeta...'

Hronika27.04.20, 18:18h

Cijela porodica iz BiH pozitivna na koronu: 'Prve i najteže simptome je osjetila majka Sadeta...'
Kod mame su simptomi bili mnogo jači i intenzivniji nego kod nas, jer je ona imala i suhi kašalj dok mi nismo imali. Nakon toga smo izgubili čulo okusa i mirisa, tako da sve što smo jeli nije imalo nikakvog okusa, priča 27-godišnji Anes

 

 

Na pandemiju izazvanu Corona virusom nije ostala imuna naša zemlja, kao ni njeni stanovnici. Posljednjih dana Maglaj bilježi sve veći broj zaraženih Corona virusom. A prije samo dvije sedmice ova općina u Zeničko-dobojskom kantonu nije imala registriran niti jedna slučaj oboljelih.

 

Među prvima koji su na svojoj koži osjetili novi soj virusa je porodica Hrnjić iz naselja Misurići. Njih šestero, nana Fata (71) i djed Dedo (74), otac Esad (54), majka Sadeta (51) i njihovi sinovi Anes (27) i Admir (21) smješteni su od ponedjeljka, prošle sedmice, u depadans Stacionara u Zenici nakon što su analize pokazale da su svi pozitivni na Coronavirus.

 

Simptome je prva, priča za magazin Azra Anes, osjetila majka Sadeta. Izmjenjivali su se povišena temperatura, malaksalost i jak kašalj. Početna nada da je riječ o sezonskoj gripi, raspršena je kao pjena od sapunice nakon što joj je dijagnosticiran Covid-19. Ubrzo je, nakon liječničkih pregleda testirana cijela porodica.

 

– Za sada smo dobro, prije nekih pola sata nas je obišao doktor, svi su uredni i stabilni, mama koja je imala najjače simptome se također oporavlja. Odmaramo, ležimo. Mama duže od 15 dana ima simptome. Prvo je osjetila umor i slabost, da bi kasnije dobila i temperaturu. Potom su se pokazali svi simptomi kao kod jače gripe, koja ju je svezala za krevet. Imala je strašno visoku temperaturu, nakon kojeg se pojavio suhi kašalj. Jedina dobra stvar u tome svemu jeste što je tada temperatura prestala – kaže Anes.

 

Tvrdi se kako korona virus najviše pogađa tu neku treću životnu dob, možete li nam reći kako se osjećaju Vaši djed i nana?

 

– Trenutno se nalaze u sobi do nas i za sad su, hvala Bogu, dobro. Djed nema nikakvih simptoma, on je onako k'o momčić, drži se (smijeh), a nana je prošli ponedjeljak kada smo tek došli u Zenicu imala povišenu temperaturu. Mada je i ona sada dobro, temperatura je pod kontrolom. Mislim da su njima ta dva, tri dana, koliko je trajalo testiranje, pa čekanje rezultata, potom razmišljanje da li ćemo ostati kući, promjena što smo sada tu gdje jesmo…, bilo više stres, nego sami ti simptomi zaraze.

 

Koje simptome ste Vi osjetili?

 

– Mama i ja smo imali, nazovimo to gripicom, temperaturu i glavobolju. Međutim, kod nje su simptomi trajali i nekih pet do šest dana, dok su kod mene, brata i oca svi simptomi prošli za samo jedan dan. Kod mame su simptomi bili mnogo jači i intenzivniji nego kod nas, jer je ona imala i suhi kašalj dok mi nismo imali. Nakon toga smo izgubili čulo okusa i mirisa, tako da sve što smo jeli nije imalo nikakvog okusa. Osim mame, niko od ostalih ukućana nije imao jače simptome i uopće nismo ni sumnjali da smo zaraženi kada su nas testirali. Međutim, mama je imala pet dana uzastopno kašalj od kojeg se guši, gdje nije ni spavala niti hodala, bukvalno nije mogla ništa, sve ju je boljelo.

 

Prije nego što ste saznali da ste zaraženi, jeste li se pridržavali svih mjera zaštite od izolacije pa do nošenja maske i rukavica?

 

– Jesmo. Prvo moja mama, koja je sve dezinfikovala i konstantno govorila o pranju ruku, maski, odjeće. Nije dozvoljavala nigdje da se ide. Brat je student i došao je prije mjesec kući, tako da nigdje nije išao. Radio sam na poziciji dizajnera u firmi „Excel Assemblies“, dok nije privremeno zatvorena nakon proglašenja pandemije. Jedino sam imao kontakt s djevojkom za vrijeme izolacije. Otac je penzioner, a mama je jedina radila. Kao što rekoh, nismo uopće sumnjali da smo zaraženi, jer u Maglaju u tom periodu nije bilo zaraze, niko nije bio testiran. Mislili smo da je to neka proljetna gripa koju nekako svi prebole.

 

(Azra.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!