LOV U MUTNOM

Svašta se zgura u u gepek: Šverceri haraju i koriste korona krizu da se bogate, na tržištu sve više nelegalne robe

Biznis Klub27.04.20, 11:04h

Svašta se zgura u u gepek: Šverceri haraju i koriste korona krizu da se bogate, na tržištu sve više nelegalne robe
Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni

 

 

 

Službenici UIO BiH Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, bez obzira na vanrednu situaciju uzrokovanu virusom Covid 19, kontinuirano rade na sprječavanju i otkrivanju nezakonitih aktivnosti koje nanose štetu budžetu Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na nedozvoljeno prometovanje akcizne robe.


U saopštenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH navodi se da su ovlaštena službena lica Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, vršeći pojačane aktivnosti na sprječavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina, prilikom kontrole putničkog motorna vozila na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, pronašla i u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i Suda BiH privremeno oduzela 120 kg rezanog sušenog duhana i 3000 paklica cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO BiH. Vrijednost privremeno oduzete robe je 33.000 KM, a ista je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu.

 

sverc-cigare2


U narednom periodu, ovlaštena službena lica UIO BiH će protiv lica kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS - navodi se u saopštenju.


Također se navodi i da su ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja izvršili privremeno oduzimanje predmeta od jednog pravnog lica sa područja regionalnog centra Tuzla. Na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju pravnog lica, kontrolnim aktivnostima i izvršenom provjerom prometa roba pronađena je veća količina laminata za podove i tepiha, za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

 

sverc-laminat


Aktivnosti na terenu proveli su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO u Tuzli u saradnji sa službenicima iz Grupe za kontrolu velikih poreskih obveznika i službenicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK. Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 187.000 KM.


Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!