šta je sve 'porušio' korona virus

Kina nakon pošasti: Svi industrijski sektori u padu, samo dva nisu zabilježila gubitke

Biznis Klub27.04.20, 08:16h

Kina nakon pošasti: Svi industrijski sektori u padu, samo dva nisu zabilježila gubitke
Od svih 41 registriranih sektora proizvodnje u Kini, samo dva nisu zabilježila gubitke u odnosu na prošlu godinu

 

Ukupni pad profita industrijskog sektora u Kini, u prva tri mjeseca ove godine, iznosio je 36,7 posto. Kineski proizvođači metalskih proizvoda, strojeva i opreme su od siječnja do ožujka 2020. godine imali pad od 84,3 posto prihoda.

 

Najveći gubitnici su bile kompanije iz sektora energetike te autoindustrije, a profitabilnost je pala za 187,9 posto, sa 28,.5 milijardi profita u prva tri mjeseca 2019., do 24,7 milijardi USD gubitka u 2020.

 

Kineska autoindustrija je osjetila pad od 80,.2 posto, a kemijski sektor 56,5 posto. Od svih 41 registriranih sektora proizvodnje u Kini, samo dva nisu zabilježila gubitke u odnosu na prošlu godinu, proizvodnja duhanskih proizvoda te prehrambenih proizvoda.

 

Kineska državna poduzeća su izgubila 45,5 posto u prihodima u prva tri mjeseca ove godine, dok su kompanije u privatnom sektoru izgubile 29,5 posto prihoda. Iz kineskog Ureda za statistiku ipak napominju kako su se gubitci već u ožujku počeli smanjivati, a Kina se ubrzano oporavlja od velikog ekonomskog šoka od početka ove godine.

 

Kineski pad GDP-a je u istom razdoblju pao 6,.8 posto, a Centralna vlada nastoji dodatnim mjerama održati razinu zaposlenosti. Ipak, prema pisanju pojedinih medija, migrantski radnici su bili na najvećem udaru, te je procjena kako je njih čak 200 milijuna izgubilo posao, javlja SEEbiz.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!