drugačiji pogled na stvari

Radončić: Od mog prijedloga rješavanja migrantske krize nema ništa, to su danas pokazali Džaferović i Turković...

Front24.04.20, 19:28h

Radončić: Od mog prijedloga rješavanja migrantske krize nema ništa, to su danas pokazali Džaferović i Turković...
Pri tome su oni stali na jedan potpuno drugačiji koncept rješavanja ovog pitanja od moga - kazao je Radončić

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je da mu je jasno da od njegovog prijedloga za rješavanje migrantske krize „da se deportiraju svi ilegalni migranti koji u BiH ne žele pokazati svoj identitet“ nema ništa.

 

- To su pokazali današnjom reakcijom član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koji su primili ambasadora Pakistana u BiH Muhammada Khalida Raoa. Pri tome su oni stali na jedan potpuno drugačiji koncept rješavanja ovog pitanja od moga. Žao mi je da Džaferović favorizuje interes ilegalnih ekonomskih migranata koji ne žele da poštuju institucije ove zemlje i policijske strukture da otkriju svoj identitet umjesto da štiti interese građana BiH što mu je ustavna i moralna obaveza  - rekao je Radončić.

 

Podvukao je da je u BiH u prošloj godini bilo 9.000 ilegalnih migranata iz Pakistana i da ih trenutno ima 3.000 u centrima za migrante, a vjerovatno još 2.000 po privatnim kućama. Devedeset osam posto ih ne žele pokazati svoj identitet sigurnosnim organima BiH.  

 

- Sve ove informacije Džaferović je mogao s lakoćom provjeriti u Ministarstvu sigurnosti i Službi za poslove sa strancima, te mi je žao da je više povjerovao jednoj izjavi ambasadora nego Ministarstva sigurnosti BiH. U mojim izjavama nije bilo uvrede na račun ambasadora, a postoji i dalje opcija da ću zatražiti da se on proglasi "persona non grata" - kazao je Radončić.

 

Pojasnio je zašto smatra da ne postoji saradnja s ambasadorom Pakistana.

 

- On je bio kod mene krajem januara i kod direktora Službe za poslove sa strancima i na oba sastanka je rekao da ne želi da sarađuju na deportaciji njihovih ilegalnih migranata jer imaju odluku parlamenta Pakistana da se ne bave građanima koji su napustili tu zemlju. U tom smislu, ambasador nije pokazao nikakvu kooperativnost i dobru volju  - zaključio je Radončić na današnjoj vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu.   

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još