Težak udarac pacijentima, naučnicima i investitorima

I drugi najčešći lijek protiv koronavirusa 'pao' u istraživanju

Lifestyle24.04.20, 11:24h

I drugi najčešći lijek protiv koronavirusa 'pao' u istraživanju
Ovo je druga loša vijest u kratko vrijeme o slaboj efikasnosti lijekova koji se u svijetu najčešće koriste za tretman bolesnika s Covidom 19

 

Antivirusni lijek remdesivir, jedan od lijekova u koje se polagala velika nada za liječenje zaraze novim koronavirusom, pokazao je izuzetno loše rezultate u prvoj kliničkoj studiji.

 

Takav obrat težak je udarac pacijentima, naučnicima i investitorima te proizvođaču lijeka, kalifornijskoj kompaniji Gilead Sciences, objavio je Financial Times.

 

Informaciju o rezultatu studije nakratko je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, no ubrzo ju je uklonila sa svojih web stranica.

 

Iz SZO su objasnili da je riječ o pogrešci te da materijal nije spreman za objavu jer studija nije prošla recenziju.

 

Prema navodima iz uklonjene studije, kinesko istraživanje pokazalo je da remdesivir nije poboljšao stanje pacijenata niti je smanjio količinu patogena u organizmu, Istraživanje je provedeno na 237 bolesnika od kojih je 158 dobivalo lijek dok je njih 79 bilo kontrolna skupina. Lijek je također pokazao značajne nuspojave te je 18 oboljelih moralo prestati s terapijom.

 

Iz Gilead Sciences su kratko odgovorili da rezultati ipak pokazuju da lijek ima "potencijalnu korist".

 

Ovo je druga loša vijest u kratko vrijeme o slaboj efikasnosti lijekova koji se u svijetu najčešće koriste za tretman bolesnika s Covidom 19. Nakon što su anegdotalni dokazi liječnika upozoravali da se pri primjeni hidroksiklorokina i u kombinaciji s azitromicinom mora biti pažljiv te prije davanja dobro procijeniti stanje pacijenta, ovog je tjedna objavljena još nerecenzirana studija koja je pokazala da taj lijek ne pokazuje gotovo nikakvu korist u odnosu na standardnu njegu. Štaviše, lijek je bio povezan s više smrtnih ishoda.

 

Uza sve, taj lijek nalazi se u središtu bizarne političke bitke u SAD-u, gdje je njegov najveći zagovornik predsjednik Donald Trump.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!