VIDEO/ Reis Kavazović u tradicionalnoj poruci vjernicima

Strah se lako pretvara u mržnju i gnjev, zato trebamo pokazati saosjećanje... Ramazan dolazi u pravo vrijeme!

Hronika23.04.20, 14:57h

Strah se lako pretvara u mržnju i gnjev, zato trebamo pokazati saosjećanje... Ramazan dolazi u pravo vrijeme!
Ovih dana vidimo, ma kako to nama teško padalo, da se i planeta Zemlja odmara od nas. Kao što vidimo da i ona može bez nas. Iz toga bi trebalo uzeti pouku za vrijeme koje je pred nama, kaže reisu-l-ulema

 

 Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas tradicionalnu ramazansku poruku vjernicima.

 

- Večeras ćemo, voljom Božijom, ugledati hilal (mlađak) i bit će to znak za početak posta mjeseca ramazana, mjeseca Božije milosti, oprosta i spasa - kazao je Kavazović.

 

Podsjetio je da ovaj ramazan dolazi u vremenu u kojem će svi trebati pokazati veći stepen strpljivosti, duhovnog zajedništva i odricanja.

 

- Naši zajednički obredi, namazi i mukabele, koje smo obavljali u našim džamijama i tekijama obavljat ćemo u kućama prema preporukama Rijaseta Islamske zajednice i državnih organa - dodao je.

 

U poruci je kazao da će na svima biti posebna odgovornost da kroz različite vidove ibadeta sačuvaju džemat i osjećaj zajedništva, najavljujući da onako kako se prilike budu mijenjale tako će se i njima prilagođavati.

 

- No uprkos svemu, ramazan i u ovakvim okolnostima u kakvim ga dočekujemo donosi obilje Božijeg blagoslova i milosti. Ovih dana vidimo, ma kako to nama teško padalo, da se i planeta Zemlja odmara od nas. Kao što vidimo da i ona može bez nas. Iz toga bi trebalo uzeti pouku za vrijeme koje je pred nama - kaže reisu-l-ulema.

 

Podsjetio je da je ramazan dobra prilika da se o svemu razmisli, jer samo čovjek ima potencijala u sebi za dobro i zlo i to je ono što ga razlikuje od drugih vrsta na Zemlji, samo on može biti i čovjek i nečovjek, i Božiji namjesnik na zemlji i tlačitelj na njoj.

 

- Strah se lako pretvara u mržnju i gnjev, zato trebamo pokazati saosjećanje kako bi nadvladale vjera, nada i ljubav, jer samo zajedno možemo nadvladati ovo iskušenje. Samo tako iz ove kušnje možemo izaći bolji i jači. Ramazan dolazi u pravo vrijeme, po nas, da osnaži naš duh da bismo se izborili i sa ovom bolešću - kazao je Kavazović.

 

Svima u domovini, domovinskim zemljama i iseljeništvu zaželio je sretne i blage ramazanske dane i da u njima zasluže Božiji oprost i milost.

 

- Molimo Uzvišenog da mjesec ramazan ispostimo i da u miru, sigurnosti i slobodi dočekamo Bajram bez iskušenja u kojima smo ovih dana. Ramazan šerif mubarek olsun - kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u tradicionalnoj ramazanskoj poruci vjernicima.

 

Prema kalendaru (takvimu) Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas zalaskom sunca nastupa mjesec ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!