OPET SE KUHA U VLADI KANTONA SARAJEVO

Mesihović na meti zastupnika: Nezgodna pitanja imali Dino Konaković i Segmedina Srna, ali i Aljoša Čampara i Bilsena Šahman

Front23.04.20, 13:29h

Mesihović na meti zastupnika:  Nezgodna pitanja imali Dino Konaković i Segmedina Srna, ali i Aljoša Čampara i Bilsena Šahman
U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj zastupnici trenutno postavljaju pitanja i inicijative. Najviše pitanja upućeno je ministru zdravstva Rusmiru Mesihoviću

 

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara pitao je da li je konačno utvrđen put pacijenta i ako jeste pozvao ga je ga javno izloži kako bi svi građani decidno znali kako izgleda taj put, šta je čija obaveza i ko je odgovoran za svaku od faza prolaska pacijenta kroz primarni, sekundarni ili tercijarni nivo zdravstvene zaštite?

 

“Da li je tačno da ste odlučili da sve ključne i životno važne zdravstvene procese i protokole iz sekundarne zdravstvene zaštite, namjerno govorim sekundarne jer je potpuno jasno da tercijarna – odnosno KUM za tercijarnu mora ostati na KCUS-u, preselite sa Kliničkog centra u Opću bolnicu. Na bazi kojih normativa i standarda ste odlučili da se Opća bolnica pretvori u urgentni centar 24/7, za više od 400 hiljada stanovnika KS, uz navodno prebacivanje dijela ljekara i medicinskih tehničara iz primarne zdravstvene zaštite koji trenutno ne rade urgentno zbrinjavanje.

 

Ovakva odluka je zabrinjavajuća posebno zbog čnjenice da Opća bolnica nema potrebne kadrovske, materijalno-tehničke i prostorne uslove za tako ozbiljan zadatak, te da joj, prema izjavi direktora nedostaju: anesteziolozi, pulmolozi, infektolozi, internisti itd. Jeste li vi ministre spremni preuzeti punu odgovornost za moguće negativne posljedice takve odluke”, upitao je Čampara.

 

Njega je zanimalo i zašto ne radi laboratorija na Veterinarskom fakultetu, kao i druge privatne laboratorije, koje su stručno i tehnički potpuno opremljene i osposobljene da vrse testiranja.

 

Zastupnica SDP-a Segmedina Srna zatražila je da joj se dostavi informacija o svakoj donaciji, novčanoj ili bilo kojoj drugoj koja je stigla te kako su utrošena ta sredstva. Nju je zanimalo i šta je sa iznosom sredstava uplaćenim na depozitni račun Kantona Sarajevo te kako je utrošeno 720.000 za nabavku respiratora u saradnji sa UNDP-jem. Osim toga, ukazala je da se ne poštuje rok od 30 dana u kojem se moraju unositi podaci o javnim nabavkama.


 
Zastupnik Naroda i pravde Elmedin Konaković također je postavio pitanje ministru Mesihoviću:

 

“Ako jeste donijeli akt o reorganizaciji zdravstvenog sistema, da li ste planirali za novi način rada obezbijediti novac ustanovama kojima planirate novi ili veći obim rada ili ste planirali povećan obim rada Općoj bolnici, domovima zdravlja i novim ustanovama, a novac da ostane KCUS-u? Da li ste to smislili sami ili po nečijoj naredbi? Na osnovu čega ste to propisali, iako ne znamo da li je akt još uvijek važeći, potpisan je, ali ste u nekom medijskom nastupu rekli da nije zvačan, prelazak uposlenika iz jedne ustanove u drugu?

 

Prema članu 178 Zakona o zdravstvenoj zaštiti daje vam pravo da reorganizirate sistem zdravstvene zaštite, ali ne i da kršite druge zakone i kolektivne ugovore pa ste čak i jednog direktora prebacili na poziciju uposlenika u nekoj od ustanova?”, kazao je Konaković.

 

On je uputio i pitanje komandantu kriznog štaba KS ministricu Glamoč zašto građane koji se vrate iz inostranstva drže u karantinima koje su napravili, a građane koji u BiH, a za koje znamo da su imali direktan kontakt sa zaraženima drže u kućama, te po kojem osnovu slijede ovakvu uputu federalnog kriznog štaba.

 

Zastupnica Naroda i pravde Danijela Kristić je zatražila da se ograniči kretanje migranata u Blažuju zbog, kako je rekla, nekontroliranog izlaska migranata, koje može dovesti do eskalacije zaraze.

 

Zastupnika SBB-a Dževada Poturka zanimalo je da li je predviđena pomoć firmama kojima nije zabranjen rad, ali nemaju posla, da im se evenutalno pomogne sa minimalnom plaćom ili dijelom plaće.

 

Bilsena Šahman, zastupnica SBB-a, postavila je pitanje ministru unutrašnjioh poslova KS Ismiru Juski šta je sa preostalim migrantima na uici, ko je zadužen da ih smjesti u migrantske centre te prema kjim uslovima se to radi.

 

(Raport/DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još