VIDEO/ Izazvao buru komentara

'Izvinjavam se svim ženama, ali ne i Dariji': Oglasio se voditelj nakon seksističkog pitanja dr. Kisić Tepavčević

Mediji22.04.20, 21:04h

'Izvinjavam se svim ženama, ali ne i Dariji': Oglasio se voditelj nakon seksističkog pitanja dr. Kisić Tepavčević
Mnogo puta sam govorio o stručnosti doktorice Kisić u ovoj emisiji i ne postoji razlog da se to dovede u pitanje, rekao je Oliver Jakšić u jučerašnjoj emisiji "Fokus"

 

Nakon emitovanja emisije “Fokus” na televiziji B92, u kojoj je gost bila doktorica Darija Kisić Tepavčević, podigla se velika prašina zbog pitanja koje joj je postavio voditelj Oliver Jakšić, a koje je u brojnim komentarima na društvenim mrežama okarakterisano kao uvrijedljivo i seksističko.

 

- Hoću da Vas pitam kako je pala odluka da jedna dama ode u Niš uz ministra Nedimovića kada je najteže? Mnogi se pitaju zar to nije mogao da bude neko drugi, ali muškog spola? Naravno, uz svo poštovanje damama vezano za rodnu ravnopravnost i tako dalje, ali ovo je najbliže ratnom stanju, pa Vas pitam, na liniju fronta je otišla jedna žena - glasi pitanje koje je voditelj "Fokusa" uputio doktorici Dariji Kisić Tepavčević

 

- Ja čak ni ne razumijem ovo pitanje, kakve veze ima kog pola je neko, bitno je koliko je stručan i koliko može da pomogne - odbrusila je Kisić Tepavčević.

 

Iako se pitanje najblaže rečeno može nazvati "čudnim" i "neprikladno postavljenim", voditelj navodi da njegova namjera nije bila da uvrijedi bilo koga, već da "istakne ulogu žena u cijeloj situaciji".

 

- Nisam želio da je uvrijedim, niti sam je uvrijedio. Ona je bila zatečena pitanjem, ali nije uvrijeđena. Snimili smo emisiju ranije, danas neće ići uživo, tako da sam se ja u tom uvodnom dijelu osvrnuo na tu priču. Nisam želio da je uvrijedim, to nije bila ideja. Nisam želio da narod pomisli da imam nekakvih negativnih stavova prema ženama. Naprotiv, ideja je bila da se istakne značaj, prije svega pripadnica ženskog spola koje su u prvim borbenim redovima. To je bila ideja. Sve drugo je pogrešno protumačeno - izjavio je Jakšić i dodao:

 

- Vidim da su se pojavila i poređenja na društvenim mrežama sa Milunkom Savić, što i jeste pozitivno poređenje. Sve sam to i ja mislio, u pozitivnom smislu naravno. Nisam mislio ništa negativno. To je bila ideja – da se na takav način istakne uloga žena u svemu ovome. Mislim da je Darijin odgovor doveo do toga da se to pitanje protumači kao seksističko. Moja ideja zaista nije bila takva - rekao je Jakšić.

 

- Javno ću se izviniti svima koje je to uvrijedilo, naročito damama među kojima nije doktorica Kisić i to svi oni koji žele mogu i da provjere. Mnogo puta sam govorio o stručnosti doktorice Kisić u ovoj emisiji i ne postoji razlog da se to dovede u pitanje - rekao je Oliver Jakšić u jučerašnjoj emisiji "Fokus".

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook