Fahrudin Solak nakon odluke Ustavnog suda BiH

'Karantin za starije od 65 i mlađe od 18 nije ukinut, samo je nedostajalo nekoliko elemenata....'

Front22.04.20, 15:51h

'Karantin za starije od 65 i mlađe od 18 nije ukinut, samo je nedostajalo nekoliko elemenata....'
Ustavni sud BiH je zaključio da je osporenim naredbama prekršeno pravo na slobodu kretanja

 

 

Ustavni sud danas je zaključio da je osporenim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite kojim je naređena zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije Bosne i Hercegovine prekršeno pravo na slobodu kretanja.

 

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je da kompletna odluka nije stavljena van snage i da nije ukinuta.

 

- Ona će ostati kao takva na snazi, s tim da odluka treba posjedovati određene elemente koje su oni naveli u svojoj odluci na apelaciju. Prije svega treba se navesti tačan datum do kada se primjenjuje, da se u samoj naredbi navede da će se kontinuirano pratiti situacija na terenu i da će se po potrebi donositi ublažavanje mjera. Treba se navesti i na osnovu kojih se parametara uvela ova odluka - rekao je Solak.

 

Naveo je da su članovi Federalnog štaba uvijek te stavke koje nedostaju u odluci navodili kroz svakodnevna obraćanja.

 

- I za konkretno ovu mjeru smo dogovorili da će sljedeće sedmice ići s konkretnim mjerama ublažavanja za penzionere i djecu. Najvažnija je stvar da ova odluka nije ukinuta - rekao je Solak.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 68

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još