Generalni direktor o pandemiji

WHO upozorava: Vjerujte nam, najgore je tek pred nama... Zemlje su prerano počele ublažavati mjere

Hronika21.04.20, 13:08h

WHO upozorava: Vjerujte nam, najgore je tek pred nama... Zemlje su prerano počele ublažavati mjere
Ghebreyesus je pandemiju koronavirusa uporedio sa "španskom gripom" nakon Prvog svjetskog rata

 


Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da najgore tek slijedi kada je riječ o širenju pandemije koronavirusa i stavio je poseban naglasak na države koje već ublažavaju restriktivne mjere.

 

NBC News piše kako Ghebreyesus nije precizirao zašto misli da bi se pandemija od koje je preminulo više od 166.000 ljudi, dok je više od 2,5 miliona zaraženo, mogla pogoršati, nego je samo nagovijestio kako bi se ona dodatno mogla proširiti preko Afrike u kojoj je zdravstveni sistem najmanje razvijen.

 

"Vjerujte nam, najgore tek dolazi. Hajde da preventivno djelujemo i spriječimo velike tragedije. Ovo je virus koji većina ljudi još ne razumije", kazao je čelnik WHO-a.

 

Pojedine azijske i evropske države su već počele ublažavanje mjera koje su se odnosile na zatvaranje škola, zabranu javnih okupljanja pozivajući se na zabilježen pad zaraženih koronavirusom. Međutim, Ghebreyesus je još jednom upozorio kako treba biti oprezan u tim namjerama, kao i to da zemlje prebrzo ukidaju ograničenja, rekavši kako postoji mogućnost da zaraza u tim zemljama ponovno poraste.

 

Ghebreyesus je pandemiju koronavirusa uporedio sa "španskom gripom" nakon Prvog svjetskog rata. "Ima jako opasnu kombinaciju i ovo se ponovno događa prvi put u 100 godina, kao groznica 1918. godine, koja je ubila do 100 miliona ljudi. Sada imamo tehnologiju, možemo spriječiti tu katastrofu, možemo spriječiti takvu vrstu krize", rekao je direktor WHO-a novinarima u Ženevi.

 

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još