mišljenje dr. rijada konjhodžića

Bolje vakcina nego specifični lijek... A što se mjera tiče, uskoro bi trebale popustiti...

Hronika21.04.20, 08:43h

Bolje vakcina nego specifični lijek... A što se mjera tiče, uskoro bi trebale popustiti...
Između ostalog, on navodi da se broj testiranja u našoj zemlji značajno povećao, ali da je potrebno još više

 

Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike, u razgovoru za „Avaz“ pojašnjava da će se veoma teško pronaći lijek koji direktno napada koronavirus. 

 

- Inače, kod svih virusnih oboljenja ti antivirostati su zadnja linija odbrane. Ljekari vole da to simptomatski tretiraju dok se tijelo ne izbori s agentom. Na koncu, to se i sada radi. Mislim da bi vakcina bila bolja nego neki specifični lijek. Sada postoje različite terapije koje se daju za koronavirus, neki daju više neki bolje rezultate - kazao je Konjhodžić.


Između ostalog, on navodi da se broj testiranja u našoj zemlji značajno povećao, ali da je potrebno još više.  

 

- Uvijek može bolje i mislim da nismo iskoristili svoje kapacitete do kraja. Teško je reći kada možemo očekivati kraj pandemije. Moramo uvijek imati opreza, ali isto tako ne možemo uvijek imati restriktivne mjere. Uskoro bi trebali vidjeti popuštanje uz neke mjere koje će ostati - zaključio je Konjhodžić.

 

(Foto: Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još