Stroge restrikcije zbog pandemije

Predsjednik Češke kaže da će građanima zabraniti putovanja u inostranstvo na godinu dana: 'Uživajte u ljepoti vlastite države'

Front20.04.20, 13:05h

Predsjednik Češke kaže da će građanima zabraniti putovanja u inostranstvo na godinu dana: 'Uživajte u ljepoti vlastite države'
Sredinom marta Češka Republika je nametnula zabranu ulaska u državu i izlaska iz nje kako bi suzbila širenje novog korona virusa. Iz zabrane napuštanja zemlje izuzeti su oni koji putuju na posao, vozači kamiona i osobe koje imaju važne razloge za odlazak u drugu državu

 

 

Češki predsjednik Miloš Zeman poručio je građanima da uživaju u ljepoti vlastite države ovoga ljeta pošto će putovanja u druge države biti zabranjena cijelu godinu u rezultatu pandemije covid-19, prenosi agencija Hina, pozivajući se na dpa.

 

Zeman je rekao u intervjuu za radio u nedjelju da bi trenutna ograničenja na granicama trebala trajati godinu dana „kako putnici ne bi donijeli novi val zaraze s putovanja u zemlje u kojima epidemija još nije završila“.

 

Sredinom marta Češka Republika je nametnula zabranu ulaska u državu i izlaska iz nje kako bi suzbila širenje novog korona virusa. Iz zabrane napuštanja zemlje izuzeti su oni koji putuju na posao, vozači kamiona i osobe koje imaju važne razloge za odlazak u drugu državu, kao što je medicinsko liječenje.

 

Slovačka i Hrvatska

 

Putničke agencije i druge turističke kompanije ranije su zatražile da se barem dopuste putovanja u Slovačku i Hrvatsku, koje su popularna turistička odredišta među Česima i gdje su slučajevi zaraze korona virusom rijetki, piše agencija dpa.

 

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli najavio je u petak u telefonskoj izjavi za Hinu da će se čuti s češkom ministricom Klarom Dostalovom kako bi zajedno našli mogućnost dolaska čeških turista u Hrvatsku, nakon što su o toj temi telefonski razgovarali hrvatski i češki premijer.

 

Cappelli bi trebao ove sedmice razgovarati sa češkom ministricom zaduženom uz ostalo i za turizam o tom, kako je rekao, turističkom „mostu“.

 

„Nas dvoje smo određeni da nađemo mogućnosti da se to realizira, a sa sličnom praksom bismo nastavili i za neka druga zainteresirana tržišta“, poručio je Cappelli.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!