UŽIVO/ KORONA KRIZA U BIH

Zaraženi i uposlenici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, svi na bolničkom liječenju

Hronika18.04.20, 14:45h

Zaraženi i uposlenici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, svi na bolničkom liječenju
Obuhvatajući sva dosadašnja testiranja i period od mjesec dana, u Kanotnu Sarajevo ukupno je registrovano 60 osoba zaraženih korona virusom

 

20:43 - Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona je objavio večeras da su tokom dana, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirana 132 uzorka od kojih, iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, nema pozitivnih.

 

15:14 - U Zapadnohercegovačkoj županiji zabilježeno je još pet slučajeva zaraze koronavirusom, i to četiri u Širokom Brijegu i jedan u Ljubuškom, koji je i prvi slučaj zaraze u tom gradu.

 

Kako navode iz Stožera civilne zaštite ZHŽ-a,  povezanost s nekim postojećim klasterom nije pronađena.

 

Do sada je u toj županiji  zabilježeno 70 covid-pozitivnih osoba, od kojih 53 iz Širokog Brijega,  12 iz Gruda, četiri iz Posušja i jedna osoba iz Ljubuškog.

 

Ukupno se devet osoba oporavilo, a četiri su preminule. U samoizolaciji se trenutno nalazi 569 osoba, od čega 340 osoba s područja Širokog Brijega, naveli su iz Stožera.

 

13:30 Prema ažuriranim podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata u Federaciji BiH na koronavirus testirano je 465 uzoraka i potvrđen  41 novi slučaj.


Također, na području Federacije BiH do sada je ukupno 8.938 testiranih osoba, i do sada su potvrđena 722 slučaja.  


Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH je i 85 oporavljenih pacijenata, a u narednim danima očekuje se da će se taj broj povećavati.


Navode da je u starosnoj strukturi oboljelih 54 posto žena, a 46 posto muškarca. Od 29 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 52 posto je muškaraca i 48 posto žena. Što se tiče starosne strukture preminulih, 67 preminulih pacijenata bilo je starije od 65 godina.


Trenutno su u Federaciji BiH hospitalizirana 73 pacijenta pozitivna na COVID-19, a na respiratoru je osam pacijenata.


Kantoni s najviše potvrđenih slučajeva su: Hercegovačko-neretvanski 220, Zeničko-dobojski 96, Sarajevski 92, Tuzlanski 82, Zapadnohercegovački 75 i Unsko-sanski 65.


Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa rekao je u današnjem obraćanju javnosti da su 2,4 posto oboljelih djeca uzrasta do sedam godina a 8,2 djeca školskog uzrasta, što znači da oko 10,5 posto zaraženih čine mlađi od 19 godina. 


Musa je naglasio da se kod djece javljaju vrlo blagi simptomi bolesti, a teški oblici rijetko. 

 

tabela-korona-stanje-18-04

 

11:50  Tri uposlenika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine pozitivna su na koronavirus i svi su na bolničkom liječenju, potvrdila je za Fenu Sanja Škuletić-Malagić, savjetnica u Kabinetu zamjenika ministra izrazivši nadu da će se njene kolege što prije uspješno izboriti s COVID-19.

 

Ministarstvo je poduzelo sve raspoložive mjere prevencije počev od informiranja nadležnih u institucijama Bosne i Hercegovine, detaljne dezinfekcije kancelarija, a prisustvo uposlenika u prostorijama Ministarstva je u prethodnoj sedmici svedeno na minimum upućivanjem na rad od kuće koji se uspješno odvija uz redovnu međusobnu komunikaciju rukovodstva i uposlenika.

 

Uposlenici koji su bili u direktnom kontaktu s inficiranim osobama su se javili nadležnim zavodima za javno zdravstvo, epidemiolozima i svojim ljekarima. Njima su određene mjere zabrane kretanja, odnosno izolacije na kućnim adresama.

 

-  Više kolega je testirano. Jutros smo međusobno razmijenili dobre vijesti o negativnim rezultatima testiranja troje naših kolega, a takvim rezultatima se nadamo i kod kolega koji će tek biti testirani – navela je Škuletić-Malagić koja je također pod mjerom kućne izolacije.

 

09:22  U Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (RS) u protekla 24 sata testirano je 587 uzoraka, a pozitivnih na novi virus korona je 26, među kojima je i jedan ljekar iz banjalučke bolnice te dvije njegovateljice Doma penzionera u Banjoj Luci.


- Sinoć su preduzete sve mjere u tom domu, urađena je dezinfekcija, a uzeti su uzorci od 68 osoba vezano samo za kontakte u samom objektu. Očekujemo rezultate i pratimo situaciju – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić jutros na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.


On je naveo da se u tom bh. entitetu radi nadzor nad njegovateljima ili radnicima u domovima za starije osobe.


- Ukupan broj zaraženih u RS-u povećao se na 528, jer su dvije osobe, iz Banje Luke i Trebinja, testiranje uradile u Federaciji BiH – kazao je Šeranić.


Precizirao je da je u RS-u opravljenih 251.


- Kada je riječ o novo zaraženim, 12 je muškaraca i 14 žena, od čega osam iz Banje Luke, osam iz Nevesinja, po dvije osobe iz Kneževa i Laktaša, i po jedna iz Čelinca, Modriče, Trebinja, Oštre Luke, Sokoca i Gacka.


- Kod većine ovih osoba se radi o bliskom kontaktu s pozitivnim osobama – rekao je resorni ministar.


U RS-u je do sada izvršeno 7.571 laboratorijsko testiranje na koronavirus. Trenutno su u tom bh. entitetu pod zdravstvenim nadzorom 4.187 osoba, a iz nadzora je izašlo njih 19.602. Od posljedica koronavirusa u RS-u preminulo je 16 osoba.

 

08:45 U laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu tokom noći je testirano 219 uzoraka na virus Covid-19. 


Prema informacijama koje su sa KCUS-a dostavljene medijima, zabilježen je samo jedan pozitivan slučaj na koronavirus.


Riječ je o osobi iz Sarajeva koja je pozitivna na infekciju Covid-19. 


Inače, obuhvatajući sva dosadašnja testiranja i period od mjesec dana, u Kanotnu Sarajevo ukupno je registrovano 60 osoba zaraženih korona virusom. 


Što se tiče Bosne i Hercegovine, do jutros je na Covid-19 pozitivno ukupno 1.225 osoba, od tog broja, 320 osoba se oporavilo, a 46 je preminulo. 

 

Među njuima je i osam pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). Prema podacima od 17. aprila, kod osam pripadnika OSBiH testom je potvrđeno da su pozitivni na COVID-19, od kojih je sedam na bolničkom liječenju, a jedan pripadnik je u kućnoj samoizolaciji, potvrđeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH (MOBiH).


Istovremeno, 90 vojnih lica je u samoizolaciji, a kod 15 pripadnika OSBiH oboljeli su članovi uže porodice.


Iz MOBiH-a ističu kako se pripadnici OSBiH, prilikom izvršavanja zadataka, pridržavaju svih propisanih procedura, uključujući i mjere zaštite od virusa COVID-19, te kako dodijeljene im zadatke obavljaju na siguran način.

 

(FENA/ DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još