Pandemija i turizam

Ono čemu se svi nadamo: Hoće li se ove godine moći jeftinije ljetovati?

Biznis Klub17.04.20, 19:18h

Ono čemu se svi nadamo: Hoće li se ove godine moći jeftinije ljetovati?
Istaknuo je kako je trenutno proces “bookinga” u potpunosti stao što znači da postoji niska razina prodaje za avgust i septembar, ali da se očekuje nastavak takve situacije sve dok se ne riješi zdravstvena kriza

 

Iako se pojedini nadaju da će ove godine možda uspjeti jeftinije ljetovati s obzirom na situaciju s koronavirusom, takav scenarij, barem kada su u pitanju iznajmljivači u susjednoj Hrvatskoj, se najvjerovatnije neće dogoditi.

 

Hotelijeri i iznajmljivači s kojima su razgovarali i poslali im upite novinari RTL-a, mahom su odgovorili da sniženja cijena noćenja neće biti. Većina se oslanja na rezervacije koje su već zaprimili i to većinom stranih gostiju.

 

Sunce hoteli: “Rušenje cijena bi ugrozilo tržišni položaj”


– Još je prerano za donošenje konačnog zaključka, ali svakako očekujemo značajno lošiju sezonu od lanjske. U najoptimističnijem scenariju, dio kapaciteta bi se mogao otvoriti u julu, naravno, ukoliko okolnosti to budu dozvoljavale. Bit ćemo spremni za to, a broj otvorenih hotela će ovisiti o obimu potražnje – kaže Ivan Potkrajčić, član uprave Sunce hoteli.
 

Na upit hoće li biti korekcije cijena smještaja u smislu smanjenja ili povećanja, Potkrajčić odgovara:

 

– Nismo još sigurni oko razvoja situacije. Više smo skloni optimiziranju i otvaranju manjeg broja hotela, nego značajnom rušenju cijena koje bi dugoročno ugrozilo tržišni položaj.

 

Istaknuo je kako je trenutno proces “bookinga” u potpunosti stao što znači da postoji niska razina prodaje za avgust i septembar, ali da se očekuje nastavak takve situacije sve dok se ne riješi zdravstvena kriza.

 

Maistra: “Ne razmatramo mogućnost drastičnih promjena cijena”


Iz “Maistre” također odgovaraju kako je nezahvalno u ovom trenutku govoriti o samim očekivanjima od ove sezone.

 

– U stalnom smo praćenju situacije s koronavirusom te organiziramo svoje poslovanje primjereno novonastalim okolnostima. Ne podliježemo panici nego pokrećemo akcije koje će nam dugoročno osigurati stabilnost poslovanja. Imamo razrađenih nekoliko mogućih scenarija ovisno o daljnjem razvoju situacije na domaćem tržištu i u zemljama iz kojih nam dolazi najveći broj gostiju.

 

Cijene noćenja nisu se znatno mijenjale te ne razmatramo mogućnost drastičnih promjena istih. Smatramo da takve akcije imaju vrlo upitne kratkoročne efekte, a dugoročno su u pravilu vrlo štetne. U ovom trenutku bilježimo upite i rezervacije individualnih gostiju za drugu polovicu godine dok su eventi zakazani za jesen – odgovaraju iz Maistre.

 

Valamar Riviera: “Usmjeravamo napore prema izradi novog plana poslovanja”


Iz “Valamar Riviere” nisu konkretno odgovorili na pitanja o rezervacijama i cijenama za goste već su se u odgovoru fokusirali na mjere koje poduzimaju prema svojim djelatnicima kako stalnim tako i sezonskim.

 

– Valamar kao najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj od početka globalne pandemije aktivno prati situaciju te kontinuirano poduzima potrebne mjere za očuvanje zdravlja ljudi, radnih mjesta i kontinuiteta poslovanja. Slijedom pooštravanja općih mjera prevencije od strane nadležnih tijela u ožujku zatvoreni su svi hoteli i ugostiteljski objekti u Valamaru. 

 

Iznajmljivačica s Raba: “Prostora za spuštanje cijena nema”


– Obzirom na sve češće naslove po medijima o mogućnosti spuštanja cijena privatnog smještaja uslijed koronavirusa s kojim je konkretno nama, iznajmljivačima kuće za odmor na Rabu, već uništen dio sezone od malo prije Uskrsa do najkraće 1. juna, mi ne planiramo snižavanje cijena jer smo već u decembru prodali 80 posto svih termina od 10. aprila do 1. oktobra – kazala je za Vijesti.hr iznajmljivačica koja je željela ostati anonimna.

 

Kaže kako su jedini slobodni termini 15 dana u junu i 12 dana krajem septembra.

 

– U tom periodu su ionako malo niže cijene nego u špici sezone pa ih stoga ne planiramo dodatno snižavati – pojasnila je i dodala kako takvoj odluci doprinose cjelogodišnji troškovi režija koji su na otocima skuplji nego u Zagrebu, kao i plaćanja TZ, članarine, davanja poreznoj, te turistički kredit koji je sa suprugom podigla upravo kako bi podigla kvalitetu smještaja.

 

Iznajmljivačica apartmana na Cresu: “Ne razmišljam o snižavanju. Mogu jedino podići cijene”


Iznajmljivačica s Cresa je bila kratka i jasna. Kaže kako su joj svi kapaciteti rezervirani i to su mahom stalni gosti, stranci.
 

– S obzirom na namete koje nam je država odredila, cijenu mogu jedino podići. K nama dolaze turisti iz Češke i oni su već sve rezervirali – govori ova iznajmljivačica.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još