RUP(IC)A U ZAKONU - IMA ILI NEMA SUKOBA INTERESA

Unosan posao prije pandemije: Kako su respiratori u banjalučkom UKC-u kupljeni od firme istaknutog bh. političara?

Biznis Klub17.04.20, 15:41h

Unosan posao prije pandemije: Kako su respiratori u banjalučkom UKC-u kupljeni od firme istaknutog bh. političara?
Kako su za BIRN BiH kazali iz UKC-a RS-a, nakon dvije ponude koje su blagovremeno dostavljene na jedan od dva LOT-a, odnosno dijela tendera, za nabavku respiratora za Kliniku za dječije bolesti, tender je dobila firma “Ecovision” iz Banje Luke za 467.000 KM s PDV-om

 

Izvor: BIRN

Pišu: Nermina Kuloglija i Azra Husarić


Dio posljednje javne nabavke za nabavljanje respiratora u banjalučkom kliničkom centru prije početka pandemije, vrijedan više od 460.000 maraka, povjeren je firmi istaknutog člana SNSD-a. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) u Banjoj Luci je od 2017. godine proveo pet tendera za nabavku respiratora, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Odluku o završetku tendera za nabavku respiratora za djecu Klinički centar je na Portalu javnih nabavki objavio tek u januaru 2020., više od pola godine nakon što je, kako kažu, ugovor zaista potpisan.


Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo kaže kako kasno objavljivanje obavještenja upućuje na netransparentnost, odnosno izbjegavanje transparentnih postupaka.


“Oni raspisuju otvoreni postupak koji treba da bude u cijelosti transparentan i onda praktično krše dio koji se odnosi na objavljivanje ugovora na vrijeme sa svim elementima”, kaže Miraščija dok postavlja pitanje kako vjerovati na riječ da je to urađeno, te da li su se drugi ponuđači uopće mogli žaliti.


Široko definisanje sukoba interesa


Banjalučki UKC je prošle godine raspisao tender za nabavljanje deset respiratora – četiri respiratora za Kliniku za dječije bolesti i šest za Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane, s procijenjenom vrijednošću većom od milion konvertibilnih maraka (KM).


Kako su za BIRN BiH kazali iz UKC-a RS-a, nakon dvije ponude koje su blagovremeno dostavljene na jedan od dva LOT-a, odnosno dijela tendera, za nabavku respiratora za Kliniku za dječije bolesti, tender je dobila firma “Ecovision” iz Banje Luke za 467.000 KM s PDV-om.


Prema dostupnom registru kompanija u Republici Srpskoj, vlasnik i direktor ove firme je istaknuti član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Mladen Lazendić.


Od 2006. do 2011. godine Lazendić je bio direktor Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske”. On je zajedno s Nedeljkom Kneževićem, Slobodanom Udovičićem i Miroslavom Jankovićem, 2015. godine bio osumnjičen da je izgradnjom naplatnih kućica na magistralnom putu u Glamočanima kod Banje Luke oštetio preduzeće za 2,1 milion maraka.


Nekoliko godina ranije bio je osumnjičen da je, zajedno s Miloradom Dodikom i tadašnjim funkcionerima Republike Srpske, oštetio budžet tog entiteta te omogućio pribavljanje imovinske koristi privrednom društvu “Integral inženjering” Laktaši.


Obje istrage su završile naredbom o obustavljanju.


Kako su za BIRN BiH odgovorili iz firme “Ecovision”, Lazendić je i dalje član SNSD-a. Član ove stranke je i Vlado Đajić, aktuelni direktor UKC-a RS-a, potpisnika ugovora javne nabavke respiratora.


Transparency International BiH (TI BiH) je u prošlogodišnjoj analizi “Sukob interesa i korupcija u javnim nabavkama” ukazao kako postoje javne funkcije koje ili nisu obuhvaćene propisima ili su neadekvatne za prevenciju i regulisanje sukoba interesa u propisima o sukobu interesa, navodeći pritom da Zakon o javnim nabavkama ne tretira adekvatno sukob interesa.


Kako je za BIRN BiH kazala Ivana Korajlić, direktorica TI-a BiH, članstvo u istoj stranci ne predstavlja sukob interesa u postupcima javnih nabavki shodno zakonima BiH.


“Situacija sukoba interesa može postojati samo ako je nosilac funkcije direktno dodijelio ugovor svojoj firmi ili bliskim srodnicima”, rekla je Korajlić, pojasnivši da pritom direktori javnih ustanova i preduzeća nisu obuhvaćeni Zakonom o sukobu interesa.


Mervan Miraščija navodi kako Evropska komisija godinama traži da se pitanje sukoba interesa u javnim nabavkama u BiH riješi.


“Problem koji se stalno upućuje vlastima na svim nivoima u BiH jeste da nije dobro regulisan sukob interesa. On se pojavljuje tako da kroz nabavke praktično imamo pripadnike iste stranke, porodice”, kaže Miraščija, dodajući kako se ova praksa često ponavlja.


Prema zakonima u BiH, jedino što su ponuđači dužni uraditi jeste potpisivanje izjave da nisu nudili ili primili mito, te da nisu učestvovali u bilo kakvim radnjama čiji je cilj korupcija, kazala je pravnica Amela Pejdah za BIRN BiH.


“Ne mogu se ljudi diskriminirati po osnovu političkog uvjerenja, samo sve mora biti u skladu sa zakonskim procedurama”, rekla je Pejdah.


Prema podacima s Portala javnih nabavki, ovo je bio prvi veći posao za “Ecovision”. Prema zvaničnim podacima portala, “Ecovision” je kroz četiri javne nabavke sklopio poslove vrijedne gotovo 414.000 KM bez uračunatog PDV-a.


Za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izvodili su “betonske radove na izgradnji kablovske kanalizacije” u vrijednosti oko 6.000 KM i ukupno tri tendera za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. Osim nabavke respiratora čija je vrijednost 400.000 KM, druga dva tendera za nabavku glikola i flašica za bebe vrijedna su oko 8.000 KM.


“Ecovision” je – prema zvaničnim finansijskim izvještajima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luka (APIF) – od 2016. do kraja 2018. godine imao ukupan prihod nešto veći od 167.000 KM. Najveći godišnji promet bio je tokom 2018. godine, nešto više od 90.000 KM. Prema APIF-u, “Ecovision” je tokom 2018. godine imao tri zaposlenika.


Na Portalu javnih nabavki nije navedeno da firma ima internet stranicu...


Nastavak teksta čitajte ovdje.


(BIRN/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!