Iznenađujuće vijesti iz epicentra epidemije

U jednom danu broj smrtnih slučajeva u Wuhanu porastao za 50 posto! Kinezi objasnili o čemu se radi...

Hronika17.04.20, 11:57h

U jednom danu broj smrtnih slučajeva u Wuhanu porastao za 50 posto! Kinezi objasnili o čemu se radi...
Nove brojke prikupljene su poređenjem podataka iz sistema za prevenciju i kontrolu epidemije u Wuhana, gradske pogrebne službe, informacijskog sistema općinske bolnice i sistema ispitivanja nukleinskih kiselina radi "uklanjanja dvostruko prebrojanih slučajeva i popunjavanja propuštenih slučajeva, kazao je zvaničnik

 

Centralni kineski grad Wuhan povećao je broj smrtnih slučajeva od Covida-19 za 1.290, a državni mediji navode da je u petak došlo do nedovoljnih mogućnosti prijema u pretrpanim medicinskim ustanovama u vrijeme kada je tamo bio vrhunac epidemije.

 

Revidiran broj smrtnih slučajeva od 3.699 u Wuhanu je najveći broj umrlih u Kini. Broj ukupnih slučajeva zaraze u gradu od 11 miliona stanovnika povećan je i za 325 na 50.333, što predstavlja otprilike dvije trećine od ukupno 82.367 slučaja zaraze u Kini, javio je AP.

 

Državna novinska agencija Xinhua citirala je neimenovanong službenika iz Centra za epidemiju i prevenciju i kontrolu bolesti u Wuhana kako je u ranoj fazi izbijanja epidemije, "zbog nedostatka mogućnosti prijema i liječenja, nekoliko medicinskih ustanova se nije uspjelo povezati s Centrom na vrijeme, a bolnice su bile preopterećene i ljekari su bili pretrpani pacijentima."

 

- Kao rezultat toga, došlo je do zakašnjelog, neispravnog i manjeg broja prijavljenih slučajeva - rekao je zvaničnik.

 

Nove brojke prikupljene su poređenjem podataka iz sistema za prevenciju i kontrolu epidemije u Wuhana, gradske pogrebne službe, informacijskog sistema općinske bolnice i sistema ispitivanja nukleinskih kiselina radi "uklanjanja dvostruko prebrojanih slučajeva i popunjavanja propuštenih slučajeva", kazao je zvaničnik.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još