POLEMIKA U DOBA KORONE/ ODGOVOR POZNATOM NOVINARU I DIPLOMATI

Zlatko Dizdarević ima pravo na svoju analizu, ali citira nepostojeću izjavu Henryja Kissingera

Nedjeljni magazin16.04.20, 21:14h

Zlatko Dizdarević ima pravo na svoju analizu, ali citira nepostojeću izjavu Henryja Kissingera
Adi Durmić, uposlenik Ministarstva inostranih poslova BiH, ponukan autorskim tekstom poznatog novinara i diplomate Zlatka Dizdarevića, reagira na analizu za koju smatra, uz uvažavanje prava autora na slobodu mišljenja, da je bazirana na nepostojećim ili upitnim izjavama i teorijama zavjere

 

Piše: Adi DURMIĆ


Napraviš rezultat 1590 od 1600 na SAT (Scholastic Aptitude Tests) testu. Napraviš revoluciju u informatici. Napraviš svijet ovakvim kakvim ga poznajemo. Napraviš akumulaciju kapitala veću od BDP-a 130 zemalja zajedno. Napraviš više nego što si mislio da možeš i shvatiš da nije sreća samo u tome. Napraviš fondaciju kako bi pomogao drugima - nepoznatima i boriš se kako bi promjenio sebičnost u ljudima na ličnom, grupnom ili državnom nivou. Doneseš odluku da ćeš svojoj djeci ostaviti u nasljedstvo “samo” po 10 miliona dolara, a da ćeš ostatak (cca 99,9%) bogatstva donirati za dobrobit čovječanstva.

 

A onda kreće haranga. Teorije zavjere. Zašto bi neko uopšte donirao? Kakve ima koristi od toga? Zašto kontracepcija? Zašto vakcina? Zašto infektivne bolesti? Zašto seksualno prenosive bolesti? 

 

Sljedbenici teorija zavjere se dijele na sljedeće grupe: (1.) osobe koje nemaju razvijeno analitičko razmišljanje i slijepo slijede tuđa mišljenja, (2.) površne osobe koje su impresionirane informacijama izvučenim iz konteksta kako bi prečicom došle do ličnog zaključka, (3.) narcisoidne osobe sa pretjeranom dozom samopouzdanja i arogancije, vjerujući da su jedinstveni. Upravo njihova žeđ za prekomjernim divljenjem ih stavlja u poziciju da koriste gore navedene dvije grupe, kako bi zadovoljili svoje potrebe. 

 

Kako opisati tekst rječitog Zlatka Dizdarevića u kojem citira nepostojeći govor Henryja Kissingera na nepostojećem sastanku nepostojećeg Vijeća za eugeniku SZO? Taj navodni govor uz prigodan tekst je napisan, kao i mnoge teorije zavjere koje se dijele po društvenim mrežama, od strane anonimnog autora i prve dvije skupine sljedbenika teorija zavjere ga dijeli zavisno od njihovog opredjeljenja. Neki ga promovišu zbog ubjeđenja u štetnost vakcina, drugi zbog ubjeđenja u štetnost (neoliberalnog) kapitalizma, treći zbog ubjeđenja u apsolutnu nadmoć i štetnost SAD-a, četvri zbog vjerskih ubjeđenja, peti zbog ubjeđenja u tajne svjetske vlade zasnovane na porodičnom ili interesnom princpiu, itd. 

 

zlatko-dizdarevic

 

Diplomata Dizdarević bi trebao znati princip rada SZO, a novinar Zlatko bi trebao provjeriti vjerodostojnost izvora i informacija. Ipak, penzioner Zlatko Dizdarević se odlučio napraviti autorski tekst za portal BUKA tokom izolacije na principu bosanskog lonca u koji se ubaci autobiografska informacija u kombinaciji sa vrijednim radom u prošlom vremenu, teorije zavjere u vezi vakcina, vladanja svijetom, traganjem za savšenim čovjekom, pa se onda dodaju imena poput Kisisigera, Rockfeller, Gatesa, a na kraju taj bućkuriš začiniš sa (opravdanom ili ne) dnevno-političkom kritikom, koja treba uvjeriti prve dvije skupine da je sve što piše istina, imajući u vidu da pomenute skupine na svojoj koži osjete (opravdane ili ne) mjere vlasti, pa ne moraju provjeravati činjenice.

 

Na kraju, pakosnici bi rekli da je Zlatko Dizdarević digitalno nepismen čovjek. A dok bi cinici zaključili da je jeftinije upravljati masama iz udobnosti kućne izolacije, nego trošiti novac na istraživanja koja tek trebaju dati rezultate.

 

Unatoč svemu, branim pravo Zlatka Dizdarevića da iznosi svoje mišljenje i analize, pa čak i da poredi neuporedivo, međutim branim pravo čovjeka za vlastitim analitičkim mišljenjem zasnovano na istinitim informacijama, ali i pravovremenom zaustavljanju širenja neutemljenih teorija. Naučni pristup svakoj enigmi zasniva se na osnovnim postulatima filozofskog zaključivanja, a to su sumnja i provjera informacija iz više izvora sa punim uvažavanjem dokazanih intelektualnih autoriteta.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još