Martovski podaci neuporedivo bolji

Kinezi iznenadili analitičare: Nadmašili prognoze, zabilježili suficit od 20 milijardi dolara

Biznis Klub14.04.20, 19:20h

Kinezi iznenadili analitičare: Nadmašili prognoze, zabilježili suficit od 20 milijardi dolara
Kineski izvoz je, prenosi Reuters, međugodišnje pao za 6,6 odsto u odnosu na pad od 17,2 procenta u januaru i februaru, jer su izvoznici požurili da realizuju zaostale narudžbine nakon prinudnih obustava proizvodnje u fabrikama, zbog vanrednog stanja uvedenog u cilju sprečavanja širenja virusa

 

 

Kina je u martu zabilježila spoljnotrgovinski suficit od 19,9 milijardi dolara, prema danas objavljenim carinskim podacima, čime je nadmašila prognoze tržišnih analitičara koji su predviđali višak od 18,55 milijardi dolara, javio je Tanjug a prenijeli mediji.

 

Martovski podaci o kineskoj robnoj razmjeni sa svijetom neuporedivo su bolji u odnosu na januar i februar kada je ta zemlja, u jeku pandemije, registrovala spoljnotrgovinski deficit u iznosu od 7,09 milijardi dolara.

 

Kineski izvoz je, prenosi Reuters, međugodišnje pao za 6,6 odsto u odnosu na pad od 17,2 procenta u januaru i februaru, jer su izvoznici požurili da realizuju zaostale narudžbine nakon prinudnih obustava proizvodnje u fabrikama, zbog vanrednog stanja uvedenog u cilju sprečavanja širenja virusa.

 

Ekonomisti su predviđali pad izvoza u martu od 14 % na međugodišnjem nivou.

 

Istovremeno, kineski uvoz u martu je skliznuo za 0,9 procenata u odnosu na godinu ranije, što je takođe znatno bolje od očekivanja tržišta koja su prognozirala pad od 9,5 procenata. Uprava carina, ovaj rezultat pripisuje poboljšanju domaće tražnje, koja je u prva dva mjeseca opala za 4 odsto.

 

Akcije na berzama u Aziji su zabilježile rast nakon kineskog izvještaja o spoljnoj trgovini, a ojačale su i valute osjetljive na rizik, uključujući australijski i novozelandski dolar, kao i britansku funtu, jer su investitori odahnuli pošto su iznijeti podaci bili manje sumorni nego što su očekivali.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još