MINISTAR PRIVREDE RAZJASNIO DILEME

Stiglo pojašnjenje: Četiri kriterija su ključna... Ko će dobiti pomoć iz budžeta KS za isplatu martovskih plata?

Biznis Klub11.04.20, 16:59h

Stiglo pojašnjenje: Četiri kriterija su ključna... Ko će dobiti pomoć iz budžeta KS za isplatu martovskih plata?
Ministar Jeličić dao je pojašnjenja i odgovore na upite i reakcije u vezi Javnog poziva za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela martovske plate

 

 


Na današnjoj press konferenciji se obratio i ministar privrede KS Draško Jeličić, sa dodatnim pojašnjenjima u vezi objavljenog javnog poziva Vlade KS za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plate za mjesec mart 2020. godine.


Istakao je da je ovo kratkoročna mjera kojom Kanton Sarajevo želi pomoći privrednicima. 


- Zbog podignutih mjera zaštite zdravlja, kriteriji za prijavu na ovaj javni poziv su privrednicima omogućeni putem web stranice Ministarstva privrede ili putem pošte, ali ne i dolaskom na šalter - istakao je ministar.


Ponovio je četiri kriterija koji su u javnom pozivu jasno navedeni a koja pravna lica moraju ispuniti.


- Prijavu na javni poziv mogu dostaviti samo ona pravna lica koja imaju sjedište na području Kantona Sarajevo. Drugi kriterij je da im je zabranjeno obavljanje djelatnosti naredbama štabova Civilne zaštite. U prilogu poziva su navedene 42 djelatnosti po 'SKD 2010', i ta lista je napravljena sa najvećom pažnjom, ali ne mogu reći i da je 'zakovana'. Treći je kriterij da su pravna lica ispunila obaveze na osnovu javnih prihoda, zaključno sa 31.12.2019. godine. Mi smo dobili od Poreske uprave podatke koji govore ko je izmirio te obaveze. I četvrti kriterij koji pravna lica moraju ispuniti jeste da su zadržali broj radnika na dan 31.03. u odnosu na prethodni mjesec. I te podatke smo dobili od Poreske uprave - ponovio je ministar Jeličić.


Kazao je da je pristigao veliki broj prijava na javni poziv, ali je veliki broj njih popunjen na pogrešan način, odnosno bez potpisa, pečata, ili su poslane na dvije adrese u općini...


- Nema potrebe da jednu firmu prijavljujete na obje e-mail adrese, koje su date po općinama, jer se time otežava i usporava rad, ali i stvara zabuna. Dali smo dvije adrese po općinama samo zato da bi se što prije okončao proces prijava - istakao je ministar.


Odgovarao je i na medijske upite koji su povodom raspisanog javnog poziva pristigli.


Na upit zašto je iz ove kratkoročne mjere podrške privredi izostavljena djelatnost hotelskih i turističkih agencija, ministar Jeličić je kazao da je nedolaskom, odnosno zabranom dolaska turista njihova rad onemogućen.


 -Već smo obavijestili javnost da je Turistička zajednica prva reagovala i da je odmah napravila preraspodjelu sredstva kako bi se ta sredstva opredijelila prema navedenim djelatnostima. Znači, ovaj prijedlog je razmatran na sjednici Vlade KS prošle sedmice, kada smo zaključili da Turistička zajednica nije dala precizne upute za raspored sredstava, zbog čega je jučer reagovano, pa smo dobili prijedlog koji detaljno obrazlaže na koji način i kojim sredstvima raspolaže TZ da bi ih usmjerila prema ovim djelatnostima. Hoteli i turističke agencije, dakle, neće dobiti poticaje iz dva pravca, nego samo onoliko koliko je potrebno da se mogu relativno umiriti novonastali problemi u oblasti turizma, koja je nažalost uslijed epidemije pretrpjela najteže posljedice - obrazložio je ministar Jeličić.


Na kraju je istakao da Ministarstvo privrede i Vlada KS razmatraju mogućnosti dalje pomoći svim privrednim granama, ali da se odluke ne mogu donositi bez konsultacija sa Vladom FBiH kao i općinama. 


- Obavili smo niz sastanaka sa oba ova nivoa vlasti, u smislu da nam kriteriji za pomoć privredi i onim granama koje su pretrpjele najveću štetu idu u istom pravcu, a s ciljem da nam se privreda što prije oporavi nakon završetka pandemije. Svi ćemo raspakovati svoje budžete i umjesto razvojnih, koji su planirani na početku godine, svi budžeti će biti stabilizacioni. To, između ostalog, znači da će se sredstva namijenjena za realizaciju velikog broja aktivnosti iz budžeta preusmjeriti prema privredi - zaključio je ministar Jeličić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!