SUMIRANJE REZULTATA PROTEKLE SEDMICE

Obraćanje premijera Nenadića građanima Sarajeva: 'Hvala vam na saradnji u teškom vremenu... Umrle su četiri osobe...'

Hronika11.04.20, 16:30h

Obraćanje premijera Nenadića građanima Sarajeva: 'Hvala vam na saradnji u teškom vremenu... Umrle su četiri osobe...'
Nenadić je također rekao da je, prema izvještaju MUP-a KS, u zadnja 24 sata 47 osoba prekršilo mjere izolacije i zabranu kretanja. U prisilnoj izolaciji su smještene tri osobe, a ukupno ih je sedam

 

 


Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić zahvalio je građanima Kantona Sarajevo na saradnji i poštovanju mjera koje je Krizni štab propisao, te svima koji su pokazali solidarnost u teškom vremenu koje je izazvala pandemija koronavirusa.


On je na konferenciji za medije danas sublimirao rezultate od protekle sedmice te kazao da su imali 79 naredbi Federalnog štaba civilne zaštite i 32 naredbe Kantonalnog štaba.


U posljednja 24 sata, kako je naveo, testirano je 92, a pozitivnih je pet osoba. Hospitalizovano je 16 pacijenata, od toga je jedna osoba na respiratoru, dvije u oporavku, a jedan pacijent je otpušten iz izolatorija.


Od koronavirusa je umrlo četiri osoba. Aktivna rješenja o kućnoj izolaciji ima 48 osoba.


Nenadić je također rekao da je, prema izvještaju MUP-a KS, u zadnja 24 sata 47 osoba prekršilo mjere izolacije i zabranu kretanja. U prisilnoj izolaciji  su smještene tri osobe, a ukupno ih je sedam.


- Vlada KS je u saradnji sa zdravstvenim institucijama osigurala dobre rezervne kapacitete za izolatorij i spremni smo dodatno intervenirati sa još 300 kapaciteta ukoliko postoji potreba - naglasio je Nenadić


Također, prošireni su kapaciteti laboratorija za testiranje i osiguran dovoljan broj testova na koronavirus u KS u skladu s preporukama. Testiranja će se nastaviti po pravilima struke.   


Posebno su bili angažirani na uspostavi kapaciteta za karantenu i prinudnu izolaciju, a u tu svrhu je spreman i Studentski dom u Nedžarićima koji može primiti 200 osoba.


- Želim ohrabriti građane KS da smo za potrebe medicinske i zaštitne opreme odvojili značajna budžetska sredstva – rekao je Nenadić i dodao da su osigurane linije nabavke zahvaljujući saradnji sa UNDP-om, donacijama iz EU, UN, kao i brojnim sporazumima.


Prema evidenciji od 18. marta, od kako je proglašeno stanje prirodne nesreće, do 9. aprila na evidenciju Zavoda za zapošljavanje KS prijavljeno je 1.553 osoba koje su ostale bez posla, a premijer KS je poručio da su poduzete brojne ekonomsko-socijalne mjere da se kriza umanji. 

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!