POZIV VLADAMA NA SVIM NIVOIMA

Posla sve više, prihoda sve manje: Hoće li iko zaštiti novinare i medijske radnike u BiH od otkaza u vrijeme korona krize?!

Biznis Klub11.04.20, 14:20h

Posla sve više, prihoda sve manje: Hoće li iko zaštiti novinare i medijske radnike u BiH od otkaza u vrijeme korona krize?!
Povećan obim poslova, ali dramatičan pad prihoda od oglašavanja i naplate potraživanja, ugrozili su likvidnost i javnih i komercijalnih medija i prijete njihovom opstanku

 

 

Društvo novinara Bosne i Hercegovine poziva vlade na svim nivoima vlasti u BiH da svojim paketima pomoći i mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa, obuhvate i zaštite novinare, medijske radnike i medije u našoj zemlji.


"Novinari, fotoreporteri, snimatelji i tehničke ekipe na terenu ali i u redakcijama, izloženi su povećanoj mogućnosti zaraze koronavirusom kako bi građanima prenijeli tačne, pravovremene i provjerene informacije o ovoj vanrednoj prijetnji po zdravlje svih nas i doprinijeli borbi protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti. 


Uz zdravstveni rizik, novinari i drugi medijski radnici su suočeni sa gubitkom radnih mjesta i otkazivanjem angažmana i ugovora vanjskim saradnicima i freelancerima - privremeno ili trajno, kao i smanjenim radnim pravima i primanjima. 


Povećan obim poslova ali dramatičan pad prihoda od oglašavanja i naplate potraživanja, ugrozili su likvidnost i javnih i komercijalnih medija i prijete njihovom opstanku.


Od vlasti u Bosni i Hercegovini "očekujemo da prepoznaju značaj i ulogu medija tokom zdravstvene krize i u svojim paketima pomoći i mjerama ekonomskog oporavka uključe i zaštitu radnih mjesta i primanja medijskih radnika, medijske kompanije i finansiranje javnih medija" - navodi se u inicijativi Društva novinara.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!