DOBA SOLIDARNOSTI U BIH

Federacija BiH šalje kao pomoć 20 000 testova Republici Srpskoj

Front09.04.20, 22:45h

Federacija BiH šalje kao pomoć 20 000 testova Republici Srpskoj
Vlada bh. entiteta Republika Srpska zatražila je od Federalne vlade da im daju 20.000 testova za koronavirus

 

Informacija o molbi koja je iz Vlade RS-a poslana kolegama u FBiH, potvrđena je Faktoru iz više izvora.

 

Naime, prema našim informacijama, Vlada RS-a je zatražila testove "na posudbu". Tačnije, radi se o tome da bi oni, kada nabave testove, istu količini i vratili Vladi FBiH.

 

Federalna vlada je prije nekoliko dana iz Južne Koreje nabavila 150.000 testova, tako da ih za potrebe zdravstvenih ustanova u ovom bh. entitetu za sada ima dovoljno.

 

Istovremeno na aerodrom u Banjoj Luci danas je sletio avion kojim je dopremljena pomoć iz Rusije. Kako je istaknuto tom prilikom, radi se o pomoći RS-u.

 

- Važno je reći da je pomoć poslana na zahtjev Republike Srpske i stigla je veoma brzo nakon razgovora Dodika sa Lavrovim (Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije). Ovo je potvrda naših dobrih odnosa i razumijevanja - naglasila je Željka Cvijanović, predsjednica RS-a.

 

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je precizirano kako je u Banju Luku iz Rusije dopremljena pomoć koja se sastoji od "pet specijalnih vozila za dezinfekciju, te ispomoći devet vozača i 15 zdravstvenih radnika koji treba da pomognu lokalnim vlastima u borbi protiv pandemije COVID- 19".

 

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, je istakao da "i Federacija BiH treba da traži pomoć".

 

- Јa ću javno podržati taj zahtjev i nazvat ću određene ljude da se to uradi i u FBiH. Učinit ćemo sve, ako FBiH to želi, neka napiše zahtjev, ja ću pomoći i njima - rekao je Dodik.

 

On je dodao da ruski stručnjaci odlaze na sastanak sa ljudima iz RS-a kako bi napravili plan djelovanja.

 

- Ovo su pripadnici Vojske Ruske Federacije i oni mogu da djeluju samo u skladu sa naređenjem. Naređenje koje su dobili od najvišeg državnog rukovodstva je da idu u Republiku Srpsku. Sada je potrebno da dobiju naređenje da idu i u Federaciju BiH. Ako su mogli da budu u Italiji i na mnogim drugim mjestima ne vidim razlog zašto ne bi mogli da pomognu i FBiH - rekao je Dodik.

 

Da li će FBiH zatražiti takvu vrstu pomoći, ne zna se, jer se federalna vlast o tome nije očitovala.

 

Međutim, ono što je izvjesno, prema Faktorovim informacijama, Vlada FBiH će poslati traženih 20.000 testova zdravstvenim ustanovama u RS-u i tako doprinijeti zajedničkoj borbi protiv koronavirusa.

 

(Faktor/DEPO portal/ak)

 

 Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još