Obustaviti prijevoz putnika iz inostranstva

Ministarstvo sigurnosti BiH podržava rigorozne mjere i potpuno zatvaranje granice

Front09.04.20, 17:02h

Ministarstvo sigurnosti BiH podržava rigorozne mjere i potpuno zatvaranje granice
Također, Ministarstvo sigurnosti BiH traži da se odmah obustavi kampanja u pojedinim ambasadama BiH u inozemstvu, dovođenja putnika u autobusima do naše zemlje

 

Povodom pisma dopredsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande upućenog predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji i ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, u kojem traži uvođenje šatorske trijaže i postavljanje šatorskog karantina, Ministarstvo sigurnosti BiH smatra da je gospodin Bevanda potpuno u pravu, piše Patria.

 

"Slobodni smo podsjetiti javnost, da je Ministarstvo sigurnosti BiH od početka same pandemije bilo oficijelni predlagatelj i zagovornik veoma rigoroznih mjera koje su prethodno usaglašene sa medicinskom strukom.


Ministarstvo sigurnosti je zatražilo od predsjednice Federalnog štaba civilne zaštite Jelke Miličević i premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića da hitno odgovore gdje se nalazi karantinski smještaj za lica koja su došla ili bi htjela eventualno doći avionskim letom na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

 

Sa tim odgovorom bit će upoznato Vijeće ministara BiH. Ministarstvo sigurnosti BiH koristi priliku da ponovo istakne važnost provođenja svih mjera bez izuzetka te da o svakom letu, u kojem bi se nalazili bh. državljani, odluku mora donijeti na svojoj sjednici isključivo Vijeće ministara BiH", saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti.

 

Također, Ministarstvo sigurnosti BiH traži da se odmah obustavi kampanja u pojedinim ambasadama BiH u inozemstvu, dovođenja putnika u autobusima do naše zemlje.

 

"Oba entitetska krizna štaba su zbog širenja koronavirusa odranije zabranili prijevoz autobuskim saobraćajem, jer jedan inficirani putnik može prenijeti virus na sve ostale. Zahtjevi kriznih štabova i medicinskih eksperata su da ovaj stav Ministarstvo sigurnosti odmah saopći javnosti i da sa njime budu upoznata diplomatsko – konzularna predstavništva BiH u inozemstvu. Na kraju, Ministarstvo sigurnosti BiH ne snosi nikakvu odgovornost zbog naših građana u inozemstvu koji su bili dezavuisani, odnosno nisu bili tačno informirani i isti su bili izloženi nepotrebnim troškovima kupovine avionskih ili autobuskih karata, ne znajući da letovi neće biti mogući ili da će nakon ulaska autobusom u BiH obavezno ići u 14-dnevni karantin i da će na granici biti podvrgnuti strogim epidemiološko-sigurnosnim procedurama", ističu dalje iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još