Premijer Conte za BBC

Italija bi do kraja aprila mogla ublažiti neke mjere izolacije: 'Odabrati sektore koji mogu pokrenuti svoje poslove'

Hronika09.04.20, 12:37h

Italija bi do kraja aprila mogla ublažiti neke mjere izolacije: 'Odabrati sektore koji mogu pokrenuti svoje poslove'
Premijer Conte je upozorio da se Italija ne može previše opustiti i da će se ograničenja početi ublažavati tek postepeno

 

Italija bi mogla do kraja aprila početi postepeno ukidanje nekih ograničenja koja su imala za cilj ublažavanje širenja novog koronavirusa, pod uslovom da se širenje bolesti nastavi usporavati, rekao je u četvrtak italijanski premijer Giuseppe Conte za BBC.

 

- Moramo odabrati sektore koji mogu ponovo pokrenuti svoje poslovne aktivnosti. Ako naučnici potvrde da možemo, možda ćemo početi ublažavati neke mjere već do kraja ovog mjeseca - rekao je Conte.

 

Međutim, upozorio je da se Italija ne može previše opustiti i da će se ograničenja početi ublažavati tek postepeno.

 

U Italiji su u srijedu bila 542 smrtna slučaja od Covida-19, što je manje u odnosu na 604 koliko je bilo dan ranije, a ukupno je umrlo 17.669 osoba. Na intenzivnoj njezi bilo je 3.693 osobe, što je u odnosu na brojku od 3.792 u utorak pad već peti dan uzastopno.

 

Ovaj pad je ulio nadu da se virus povlači zahvaljujući mjerama izolacije uvedenim širom zemlje, iako je broj novih slučajeva u srijedu porastao na 3.836, u poređenju s 3.039 koliko ih je bilo u utorak, da bi dostigao ukupan broj od 139.422, što Italiju čini trećom zemljom u svijetu po ukupnom broju zaraženih.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!