Zemlja bilježi blagi rast broja oboljelih

Kina uvodi nove mjere za suzbijanje 'tihih prenosilaca': Drugi val zaraze je značajno slabiji, ali...

Front09.04.20, 10:12h

Kina uvodi nove mjere za suzbijanje 'tihih prenosilaca': Drugi val zaraze je značajno slabiji, ali...
Asimptomatski pacijenti bit će kolektivno smješteni u karantenu na 14 dana te će biti računati kao potvrđeni slučajevi zaraze ako razviju simptome

 

Kina je u srijedu predstavila nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa kontrolom asimptomatskih "tihih prenosioca" koronavirusa, dok zemlja bilježi blagi rasta broja oboljelih, javlja Hina a prenose mediji.

 

U Kini su potvrđena 63 nova slučaja zaraze koronavirusom u srijedu, dok su dan ranije potvrđena 62 slučaja, objavilo je ministarstvo zdravstva.

 

Od 63 novozaražene osobe, 61 se vratila u Kinu iz inostranstva. Do danas je, prema službenim podacima, u Kini ukupno zaraženo 81.665 osoba.

 

Drugi val zaraze u Kini značajno je slabiji od vrhunca epidemije u februaru kada je Kina stavila u karantenu nekoliko gradova i uvela stroga ograničenja kretanja.

 

Uz kontrolu putnika koji se vraćaju iz inostranstva, kod kineskih vlasti zabrinutost izazivaju asimptomatski prenosioci koronavirusa.

 

Kina je u srijedu objavila da je potvrđeno 56 novih asimptomatskih slučajeva te je od 1. aprila koronavirus utvrđen kod 657 asimptomatskih osoba.

 

Kina je do 1. aprila objavljivala podatke o asimptomatskim osobama s koronavirusom, a i dalje podatke o tim osobama objavljuje odvojeno od službenog broja zaraženih.

 

Samo osobe koje razviju simptome ulaze u službeni broj zaraženih.

 

Kinesko Državno vijeće je u srijedu objavilo nova pravila za ophođenje prema asimptomatskim prenosiocima koje neki državni mediji nazivaju "tihim prenosiocima".

 

Prema novim pravilima medicinske ustanove moraju obavijestiti nadležne organe, u roku od dva sata, da su otkrili asimptomatski slučaj zaraze.

 

Lokalne vlasti potom moraju identificirati sve kontakte zaražene osobe u roku od 24 sata.

 

Asimptomatski pacijenti bit će kolektivno smješteni u karantenu na 14 dana te će biti računati kao potvrđeni slučajevi zaraze ako razviju simptome.

 

Bliski kontakti asimptomatskih osoba također će morati u karantenu na dvije sedmice.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!