Petar Ćorluka, vlasnik 'Violete'

Prvo treba pomoći malim obrtnicima, velike firme imaju veće unutarnje rezerve i one će moći duže izdržati

Biznis Klub09.04.20, 09:21h

Prvo treba pomoći malim obrtnicima, velike firme imaju veće unutarnje rezerve i one će moći duže izdržati
Dodao je da je BiH malo tržište, te da je Violeta prvo snabdjela domaće tržište, te da već ponovo počinje izvoziti na regionalna i neka bliža tržišta, kao što je Austrija, Slovenija i tako dalje

 

Vlasnik firme Violeta Petar Ćorluka u Dnevniku Federalne televizije govorio je o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te komentarisao mjere Vlade Federacije BiH na suzbijanju negativnih posljedica pandemije.

 

Na pitanje kako se aktuelna situacija reflektirala na poslovanje Violete, Ćorluka je kazao da je poslovanje otežano u cijelom svijetu, tako da je i Violeti otežano snadbijevanje sirovinom, transport robe, dostava kupcima, ali da se Violeta brzo prilagođava.

 

- Teška je situacija, međutim moramo sada svi više se potruditi i iznaći više unutarnjih rezervi da pomognemo na tržištu i kupcima i potrošačima, a najviše zaposlenicima. Ja sam to puno puta rekao, da ne smijemo radnike ostaviti bez posla. Moramo sada pokazati koliko smo snalažljivi, koliko ćemo se prilagoditi novonastaloj situaciji i koliko ćemo biti društveno odgovorni. To ne može pojedinac nikada sam, moramo svi biti jedinstveni - kazao je Ćorluka.

 

Dodao je da je BiH malo tržište, te da je Violeta prvo snabdjela domaće tržište, te da već ponovo počinje izvoziti na regionalna i neka bliža tržišta, kao što je Austrija, Slovenija i tako dalje.

 

- Mislim da je dobro da se struka posveti analitici, jer ne znamo ni koliko će stvarno ovo trajati, da ne istrčimo u početku pa da ne možemo ispratiti sve to šta će nas snaći kroz ovaj period koji niko ne zna koliko će tačno trajati - kazao je.

 

Na konstataciju voditeljice da Udruženje poslodavaca FBiH smatra da su mjere loše, Ćorluka je kazao da je u prvoj fazi najpotrebnije malim obrtnicima i malim firmama koje djeluju lokalno.

 

- Velike firme sigurno imaju veće unutarnje rezerve i one će moći duže izdržati. Znači ja apeliram da se ti najmanji privredni subjekti odmah pomognu, a onda da se vidi koliko će ovo trajati, pa će trebati svi zaposlenici i sve firme koje ne otpuštaju radnike da se pomogne u doprinosima, da se smanje doprinose ili da se u tom vremenu ne plaćaju – izjavio je.

 

Dodao je da smatra da nije dobro što se počelo obračunavati za prva tri mjeseca, te iznio prijedlog izmjena.

 

- Nigdje se ne računa za prva tri mjeseca, nego minimalno šest mjeseci da se vidi koliki je promet i kolika je šteta nastupila. Jer tek je i nastupila u trećem, a prva dva su uvijek najlošija, tako da mislim da prva tri mjeseca nisu relevantan podatak - kazao je.

 

Naglasio je da i ova kriza pokazuje koliko je bitno imati domaće proizvođače, te da sve države moraju imati svoju prehrambenu i higijensku proizvodnju.

 

- Vidjeli smo da su svi strani brendovi nestali u toj krizi. Sada se ponovo vraćaju, ali taj psihološki moment je bilo bitno prebroditi. Da znaju potrošači da neće nestati, da se ne moraju stvarati zalihe, jer mi kao domaći proizvođači im dajemo sigurnost i oni mogu biti bez brige - kazao je.

 

Na pitanje o tome kada će biti dopremljeni respiratori, Ćorluka je kazao da je Violeta uplatila u Kinu 400.000 KM, te da oprema treba doći.

 

- Apel smo poslali svim ambasadama, vlastima, ministarstvima. Dobili smo dosta pozitivnih povratnih informacija. Međutim, najbrži je bio Ured EU u Bosni i Hercegovini. Gospodin Johann Sattler je obećao da će sutra potpisati ugovor sa prevoznikom i da će platiti transport. Mi se nadamo da će sljedeće sedmice medicinska oprema biti na raspolaganju bolnicama. Ovim putem se zahvaljujem gospodinu Sattleru i nadam se da ćemo i ubuduće u ovakvim situacijama jedni drugima izlatiti u susrete. Mene su još neke kompanije i banke zvale i mislim da će se i oni sada uključiti i da neće faliti medicinske opreme u BiH – zaključio je Ćorluka.

 

(DEPO PORTAL; BLIN  MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još