Uživo/ Korona kriza u BiH

Nova četiri slučaja zaraze u Čapljini

Hronika09.04.20, 19:29h

Nova četiri slučaja zaraze u Čapljini
Zaražene su osobe iz Goražda i Zavidovića

 

19:30 - U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Covid-19 testirana su 94 uzorka, od kojih su četiri pozitivna iz Hercegovačko-neretvanskog kantona,  i to u Čapljini. 

 

Ova informacija potvrđena je iz Štaba civilne zaštite HNK.

 

Broj oboljeljih u HNK od koronavirusa sada iznosi 167. U Čapljini je broj potvrđenih slučajeva 14, u Mostaru 52, u Jablanici 10, a u Konjicu i dalje 28. Najveći broj oboljelih u HNK je u Čitluku i iznosi 63.

 

14:40 - Osmi slučaj infekcije koronavirusom registrovan je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

 

Pacijentica starije životne dobi (1944.) primljena je sa upalom pluća i povišenom temperaturom u trijažni centar Kantonalne bolnice Goražde, a testiranjem je potvrđena infekcija koronavirusom.

 

- Pacijentica je primljena u utorak veče, a RTG snimak pokazao je jednostranu upalu pluća, u pitanju je teža klinička slika. Vidjet ćemo još kad uradimo CT snimak da li će biti prebačena za Sarajevo - kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica.

 

13:49 - U "covid-19 bolnici" u Mostaru trenutačno je na liječenju 28 bolesnika, od kojih je šest na respiratoru i izrazito teškog kliničkog stanja, na potpornoj terapiji kisika je 11 pacijenata, dok su ostali bolesnici stabilno, bez pogoršanja.

 

U protekla 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na covid-19 testirana su 163 uzorka, od kojih je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) pozitivno 28, i to 4 iz Mostara, 1 iz Jablanice i 23 iz Čitluka, priopćio je Stožer civilne zaštite HNŽ-a.

 

U istom razdoblju županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su 91 rješenje o samoizoliranju i izoliranju, što je do sada ukupno 2133 rješenja.

 

Prema izvješću MUP-a HNŽ-a, u protekla 24 sata nije bilo prekršitelja rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a zabilježeno je 5 prekršitelja zabrane kretanja, stoji u priopćenju.

 

13:07 - Na području Brčko distrikta BiH do danas u 12 sati pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 1341 osoba, a nadzorni period istekao je za jednu osoba


Na novi koronavirus testirano je ukupno 187 osoba, 17 nalaza je pozitivno, 117 negativno, a rezultati se čekaju za 53 nalaza. Na području Distrikta 8. aprila zabilježen je i prvi smrtni slučaj od covida-19, saopćili su iz Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčkog.

 

"Prema preporukama MCP na ukupan broj pozitivnih vraćen je smrtni slučaj zato što se po SZO ukupan broj pozitivnih ne umanjuje za smrtne slučajeve. Smrtni slučajevi prijavljuju se kao broj umrlih od te vrste bolesti", naveli su u saopćenju.

 

Napomenuli su i kako je na ukupan broj pozitivnih vraćena jedna osoba koja je, kako se navodi, u prethodnim izvještajima skinuta sa evidencije jer ju je vodila epidemiološka služba Srebrenik.

 

Skrenuli su pažnju svim građanima Brčkog koji se nalaze u inostranstvu, da dolaskom u Distrikt podliježu obavezi izolacije u trajanju od 28 dana.

 

Građanima je naređeno da se pridržavaju Rješenja o samoizolaciji bez obzira na rezultate testiranja.

 

Svi putnici koji ulaze u BiH dužni su da se jave na besplatan broj telefona 0800 50 606 Pododjeljenju za javno zdravstvo, stoji u saopćenju.

 

10:00 - Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) saopštio je jutros da su još dvije osobe iz Bihaća i jedna iz Cazina pozitivne na koronavirus.

 

- Prvo smo dobili rezultate testova na koronavirus za 42 uzorka poslana prija dva dana i potvrđeno je da su pozitivne dvije osobe iz Bihaća. Također, jutros su stigli i rezultati testiranja 33 brisa poslana jučer. U ovoj seriji testiranja u referentnoj laboratoriji u Sarajevu, pozitivan je bio nalaz jedne osobe iz Cazina - rekla je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

 

Trenutno u Unsko-sanskom kantonu je 37 oboljelih građana, a dva pacijenta iz Bihaća su izliječena. U ovom dijelu BiH, pet smrtnih slučajeva povezuje se sa bolešću COVID-19.

 

Direktor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću Hajrudin Havić istakao je kako je u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti trenutno hospitalizirano šest pacijenata, te da je njihovo stanje stabilno.

 

09:31 - Tokom noći na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je ukupno 150 uzoraka iz više gradova, a ukupno su tri bila pozitivna.

 

U prvoj turi testirano je 46 uzoraka, pozitivna su bila dva, po jedan iz Zavidovića i Goražda. Kasnije tokom noći testirani su i drugi uzorci, a jedan je bio pozitivan - izjavila je Feni direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

 

09:25 - Novi virus korona potvrđen je u Republici Srpskoj (RS) kod još 17 osoba, čime je ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu sada 365, dok se oporavilo njih 81 – rekao ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

 

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) u protekla 24 sata testirano je ukupno 416 uzoraka, među kojima su zdravstveni radnici, kao i osobe iz karatina.

 

Na koronavirus pozitivan je i jedan ljekar iz UKC-a u Banjoj Luci.

 

-Radi se o kolegi koji je u prethodnom testiranju bio negativan, sada je utvrđeno da je pozitivan – pojasnio je Šeranić i dodao da se iz preventivnih razloga rade retestiranja medicinskih radnika.

 

Deset novooboljelih je iz Banje Luke, tri su iz Laktaša, dvije osobe su iz Mrkonjić Grada, te po jedna iz Prnjavora i Istočne Ilidže.

 

Devet zaraženih je hospitalizovano, dok su ostali pod zdravstvenim nadzorom.

 

Napomenuo je da su trenutno na respiratore priključena četiri pacijenta.

 

08:17 - U protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo je jedan pacijent, muškog spola kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopćeno je iz UKC RS.

 

 

Riječ je o sedamdesetdvogodišnjem pacijentu iz Banjaluke koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja.

 

Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 28. marta 2020. godine.

 

07:47 - Sa Kliničkog Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je za N1 da su dvije osobe pozitivne na korona virus u toku protekle noći.

 

"Protekle noći urađeno je novih 46 laboratorijskih testiranja na COVID-19 na KCUS-u, od čega su dva pozitivna", rečeno je za N1.

 

Zaražene su osobe iz Goražda i Zavidovića.

 

Broj zaraženih COVID-M-19 u Bosni i Hercegovini sada iznosi 839.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još