Regionalni direktor WHO-a tvrdi da nije vrijeme za popuštanje mjera

'Dug je put pred nama, a napredak koji smo ostvarili jako je krhak. Opasno je misliti da smo se približili kraju borbe'

Hronika08.04.20, 19:29h

'Dug je put pred nama, a napredak koji smo ostvarili jako je krhak. Opasno je misliti da smo se približili kraju borbe'
Bilo kakva promjena strategije, popuštanje mjera karantene i socijalnog distanciranja, zahtjeva temeljito i oprezno promišljanje, upozorio je Kluge

 

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu dr. Hans Henri P. Kluge rekao je u srijedu na konferenciji za medije da se otprilike pola svih osoba koje su zaražene koronavirusom SARS-CoV-2 nalaze u Evropi te da razvoj epidemije na tom kontinentu "dubinski brine" WHO, prenosi The Guardian.

 

"Raste broj novih slučajeva zaraze. U Evropi je od Covida-19 od početka epidemije do srijede ujutro oboljelo 687.236 osoba, a preminulo ih je 52.824. Sedam od 10 zarazom najteže pogođenih zemalja na svijetu nalaze se u Evropi", dodao je Kluge.

 

Kluge je rekao da se i u Italiji i Španiji smanjuje broj novih smrtnih slučajeva na dnevnoj bazi. "Broj slučajeva u Njemačkoj počeo je padati 10 dana nakon što su uvedene mjere za suzbijanje širenja zaraze", dodao je. "Stopa smrtnosti i srednja dob zaraženih u toj su zemlji niži nego drugdje."

 

Kluge smatra da je tome doprinijeo niz faktora, među kojima je i opširno testiranje. "Nadalje, dobre trendove primjećujemo u Austriji, Nizozemskoj i Švicarskoj", dodao je.

 

Kluge kaže da zaraza koronavirus pogađa sve dobne skupine, ali da je proporcionalno najmanja kod djece mlađe od 15 godina. "(COVID-19) najteže pogađa starije ljude, pogotovo muškarce i kronične bolesnike", rekao je. "Premda većina iskusi blagi oblik bolesti, gotovo 40 posto ljudi završi u bolnici, a pet posto u intenzivnoj njezi. Među preminulima dvije je trećine muškaraca i 95 posto preminulih imalo je više od 60 godina. Većina tih pojedinaca bolovala je od jedne ili više hroničnih bolesti. Njih 66 posto imalo je neku kardiovaskularnu bolest, 29 posto imalo je dijabetes, a 21 posto imalo je zatajenje bubrega."

 

Kluge je dodao da sada nije vrijeme da se popušta s mjerama za suzbijanje širenja zaraze već da je vrijeme da se udvostruče i utrostruče zajednički napori da se zaraza suzbije.

 

"Poznavanje virusa i neki pozitivni znaci iz nekoliko država ne znače da smo pobijedili", rekao je Kluge.

 

"Dug je put pred nama u ovom maratonu, a napredak koji smo ostvarili jako je krhak. Bilo bi opasno pomisliti da smo se približili kraju borbe. Virus nam ne ostavlja nimalo prostora za greške i samodopadno likovanje. Bilo kakva promjena strategije, popuštanje mjera karantene i socijalnog distanciranja, zahtjeva temeljito i oprezno promišljanje."

 

Bruce Aylward, visoki savjetnik direktora WHO-a koji se vratio iz Španije, jedne od najgore pogođenih zemalja, rekao je da je prerano govoriti o optimizmu, ali da se epidemija "definitivno usporava".

 

WHO je također zanijekao da je organizacija snažno fokusirana na Kinu i dodao da akutna faza pandemije nije vrijeme za smanjivanje sredstava, nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da je WHO davao loše savjete i zaprijetio rezanjem doprinosa.

 

SAD najviše uplaćuje u blagajnu WHO-a.

 

"Još smo u akutnoj fazi pandemije i nije vrijeme za smanjivanje financiranja", rekao je Kluge na pitanje o Tumpovoj izjavi.

 

Aylward je također branio odnose WHO-a i Kine, pojasnivši da je suradnja s vlastima u Pekingu bila važna za razumijevanje epidemije koja je počela u kineskom Wuhanu.

 

"Bilo je ključno u ranom razdoblju pandemije imati pristup svemu što je moguće, doći na lice mjesta i surađivati s Kinezima kako bi se to shvatilo", naglasio je.

 

Trump je u utorak optužio WHO da je prebliska Kini i da loše vodi pandemiju koronavirusa te je zaprijetio da Sjedinjene Države više neće sudjelovati u financiranju te organizacije.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!