Predsjednica Kriznog štaba KS najavila

Aida Pilav: U aprilu idemo sa novim mjerama i strategijama

Hronika08.04.20, 14:42h

Aida Pilav: U aprilu idemo sa novim mjerama i strategijama
Još jednom je ponovila da je potrebno tu starosnu skupinu, osobe sa više od 65 godina, pratiti da zbog, kako je kazala, njihovog komoditeta ne dođe do komplikacija

 

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo je ukupno testirano 86 osoba, pozitivnih je sedam, od toga pet nova slučaja zaraze koronavirusom i dva retestirana.

 

Na klinici Podhrastovi hospitalizirano je devet, od toga je jedna osoba još uvijek na respiratoru, a dvije osobe su u pripremi za otpust.

 

To je kazala predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav koja je dodala da je rješenja o kućnoj izolaciji na osnovu epidemiološkog izvještaja izdato za 48 osoba, nema umrlih ali ni izliječenih.

 

Podsjetila je da je od početka krize do danas u Kantonu Sarajevo testirano 784 osoba, pozitivnih je 57, a četiri su retestirana, potpuno izliječene su dvije osobe, a četiri pacijenta su umrla od koronavirusa.

 

S obzirom da Krizni štab radi i analizu podataka, Pilav je referirala da je broj zaraženih starosne skupine od 51 do 60 godina oko 30 posto, od 21 do 35 godina i od 36 do 50 godina 22 posto.

 

- Ono čime smo mi posebno zadovoljni, koliko se u ovoj situaciji može biti zadovoljan, jeste da je 18 posto potvrđenih u starosnoj skupini od 61 do 70 godina i u starosnoj skupini od 71 do 80 godine potvrđeno četiri posto – navela je Pilav.

 

Još jednom je ponovila da je potrebno tu starosnu skupinu, osobe sa više od 65 godina, pratiti da zbog, kako je kazala, njihovog komoditeta ne dođe do komplikacija.

 

U ukupnom broju potvrđenih laboratorijskih slučajeva 52 posto su žene i 48 posto su muškarci.

 

U narednih 14 dana je drugi inkubacioni period i on će pokazati da li će doći nekog eskponencijalnog porasta, ali je do sada stabilno stanje.

 

U aprilu će ići sa novim mjerama i strategijama, prateći situaciju u okruženju.

 

Predsjednica Štaba civilne zaštite KS Nihada Glamoč je kazala da se u KS provode aktivnosti dezinfekcije, podjela hrane i lijekova socijalno ugroženim kategorijma, odnosno, starijim osobama i onima koji su nemoćni.

 

Navela je da u domu na Bjelavama trenutno boravi 84 odraslih građana BiH koji su doputovali iz Italije, Švedske i Francuske, osigurani su im svi uslovi za boravak, a ekipa doma zdravlja je obavila 15 pregleda.

 

U paviljonu na Bjelavama su i dvije osobe koje su prekršile mjere izolacije.

 

Ministar privrede KS Draško Jeličić je na konferenciji za medije danas obavijestio poslodavce i zaposlenike da je u toku obrada podataka za isplatu plata za mart ove godine do visine minimalne plate - definirane općim kolektivnim ugovorom.

 

Svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad u vrijeme pandemije koronavirusa, a koji su zadržali radnike uz ispunjenje obaveza na osnovu javnih prihoda iz 31.12.2019.godine bit će isplaćena sredstva koja su osigurana iz Fonda.

 

- U dogovoru sa načelnicima općina i grnodačelnicima, svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad neće se naplaćivati zakupnina poslovnih i javnih prostora, od 1. aprila 2020.godine pa do prestanka zabrane  - kazao je ministar Jeličić.

 

Naglasio je da je Kantonalno ministarstvo privrede pokrenulo proceduru donošenja okvirnog zakona koji bi obuhvatio sve planirane aktivnosti usmjerene na ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica: promjena svrhe korištenja namjenskih sredstava, smanjenje i obustava plaćanja određenih parafiskalnih obaveza, refundacija dijela troškova nekim privrednim subjektim i drugih, akoje je moguće specificirati tek nakon izvršene detaljne analize izvora  rashoda sredstava iz ove namjene i korisnika sredstava, ali i nakon donošenja Federalnog zakona ublažavanja negtivnih ekonomskih posljedica.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još