Radončić žestoko o smrti dr. Pašagića

Lično sam ga znao... Ako ugledni ljekar 13 dana ne može da uđe u korona odjel jedne bolnice, šta da rade obični građani?!

Front07.04.20, 19:08h

Lično sam ga znao...  Ako ugledni ljekar 13 dana ne može da uđe u korona odjel jedne bolnice, šta da rade obični građani?!
Nisam bez razloga prije sedam-osam dana tražio smjenu direktora Doma zdravlja u Sarajevu. Kantonalna vlada ništa nije uradila. Svi moraju znati da meni parlamentarna većina nije važnija od života jednog građanina. Ovo je zadnje upozorenje da smijene tog čovjeka – naglasio je Radončić

 

 

 

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić prokomentirao je danas novinarsko pitanje o smrti uglednog epidemiologa, dr. Šefika Pašagića, koji je prije tri dana preminuo u Klinici na Podhrastovima.


Smrt Pašagića izazvala je brojne reakcije javnosti, ali i njegove porodice, koja je za sve okrivila ljekare.


- Prvo izjavljujem saučešće porodici, lično sam znao gospodina Pašagića. Nedopustivo je da jedan ugledni ljekar, možete misliti šta će se dešavati građanima koji su anonimni, 13 dana pokušava da uđe u korona odjel jedne velike bolnice ili kliničkog centra. Mislim da, nakon drugog slučaja u Sarajevu, Tužilaštvo KS treba da radi svoj posao i ja se moram pozvati na okvirni Zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara u ovakvim situacijama i zatražiti od kantonalnog ministra da odmah napravi procedure koje će biti poznate i pacijentima i ljekarima, kome se pacijent javlja, ko ga prima, kako ga upućuje na koji broj telefona, jer sada postoji zabuna da građani uopće nemaju pojma kome da se jave - rekao je Radončić.


Pojasnio je, također, da "mora se izbjeći ovaj ping-pong, da ljekari, praktično dezerteri, ne žele da prime pacijente".


- Imamo nedopustivu situaciju da veliki broj ljekara ide na bolovanje i da im to daju Domovi zdravlja. Tužilaštva treba da ispitaju da li su to svojevrsni bjegovi od Hipokratove zakletve i, u tom smislu, ja ću inicirati, jer ova nevolja će proći, i ja molim građane da zapisuju sve, da dokumentuju koji ljekar nije htio da ga primi. Mi ćemo, kao država, tražiti od Ljekarske komore da ukine ljekarske licence pojedinim ljekarima koji su u ovoj situaciji bili kukavice – rekao je ministar Radončić.


On je precizirao da su ljekari školovani da pomažu, da je društvo uložilo ogroman novac u njih "i sada nijedan dom zdravlja neće da primi nijednog bolesnika".


- Nisam bez razloga prije sedam-osam dana tražio smjenu direktora Doma zdravlja u Sarajevu. Kantonalna vlada ništa nije uradila. Svi moraju znati da meni parlamentarna većina nije važnija od života jednog građanina. Ovo je zadnje upozorenje da smijene tog čovjeka – naglasio je Radončić.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 92

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još