udruženje apeluje

BH novinari: Zustavite cenzuru o Covidu19 i institucionalnu represiju nad slobodom izražavanja u BiH

Hronika07.04.20, 16:17h

BH novinari: Zustavite cenzuru o Covidu19 i institucionalnu represiju nad slobodom izražavanja u BiH
Također, UO BH novinara još jednom skreće pažnju na ograničen i otežan pristup informacijama u posjedu Vlade i Kriznog štaba Federacije BiH, kao i Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji i dalje cenzuriraju informacije i ostavaljaju većinu novinara bez dvosmjerne komunikacije


   
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zhtijeva od Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH da osiguraju nesmetan pristup informacijma i odlukama u vezi sa epidemojom Covida19 u Bosni i Hercegovini na siguran i slobodan način, bez ikakvih  ograničenja, cenzure ili restrikcija prema novinarima. Takav pristup zahtijeva hitno povlačenje odluka i uredbi sa zakonskom snagom, koje se odnose na ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja u medijima i na društevnim mrežama, kao i ukidanje ovlasti pojedincima, policijskim i drugim sigurnosnim agencijama da cenzurišu medije i građane, uz provodjenje brzih istaga ili određivanje jako visokih novčanih kazni, kao u RS.   

 

UO BH novinara podsjeća da je danas stupila na snagu Uredba predsjednice RS Željke Cvijanović kojom se “zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir” i to putem “sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava”. Istovremeno, Vlada Federacije BiH je, putem Ministatsva unutrašnjih poslova i jedinica za cyber criminal, prije izvjesnog vremena počela primjenjivati mjere praćenja i nadzora nad informacijama koje se šire putem društvenih mreža, u okviru čega je pokrenuto 5 krivičnih postupaka  zbog navodnog širenja lažnih informacija i panike.   

 

Upravni odbor BH novinara  ocjenjuje  nedopustiv da se pod krinkom borbe protiv lažnih vijesti i širenja panike među stanovništvom, pokušava ugušiti profesionalno novinarstvo, koje uključuje kritičko procjenjivanje odluka vlada entiteta i kanton, kao i nadležnih kriznih štabova. Bez obzira na vanredne okolnosti, protivno je svim demokratskim vrijednostima zavoditi institucionalnu cenzuru i ograničenja slobode izražavanja i informisanja, te davati široke ovlasti pojedincima angažiranim u kriznim štabovima ili policijskim i sigurnosnim agencijama da tumače i „regulišu“ prema svojim mjerilima  novinarska prava i medijske slobode. U tom kontekstu, UO BH novinara će pozvati međunarodne organizacije i evropske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja, da reagiraju na cenzuru informacija u vezi sa Covidom19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u BiH.  

 

Također, UO BH novinara još jednom skreće pažnju na ograničen i otežan pristup informacijama u posjedu Vlade i Kriznog štaba Federacije BiH, kao i Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji i dalje cenzuriraju informacije i ostavaljaju većinu novinara bez dvosmjerne komunikacije i sveobuhvatnih odgovora na pitanja o epidemiji koronavirusa i njenim posljedicama na građane, privredu i društveni život - navodi se u saopćenju Upravnog odboraUdruženja/udruge BH novinari.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!