UŽIVO/ Korona u Evropi

Danska najavila postepenu normalizaciju života, u Njemačkoj i Španiji nagli porast pozitivnih, u Rusiji više od 1.000 novozaraženih u 24 sata

Hronika07.04.20, 10:38h

Danska najavila postepenu normalizaciju života, u Njemačkoj i Španiji nagli porast pozitivnih, u Rusiji više od 1.000 novozaraženih u 24 sata
Danska granica ostat će zatvorena do daljeg, kao i fakulteti i srednje škole, restorani, kafići, frizerski saloni, tržni centri, bioskopi, biblioteke, muzeji, sportski tereni i hale

 

13:17 - U Španiji su u posljednja 24 sata od posljedica zaraze novim tipom korona virusa preminule 734 osobe, ukupno 13.798, podaci su Ministarstva zdravstva objavljeni u utorak.

 

Ove brojke prekinule su četverodnevni trend opadanja smrtnih slučajeva. U ponedjeljak su potvrđena 674 smrtna slučaja.

 

Podaci u utorak pokazuju kako je potvrđeno više od 5.500 novih slučajeva, odnosno ukupno 140.519. Više od 43.200 pacijenata se oporavilo – porast od gotovo 3.000 u odnosu na ponedjeljak.

 

12:52 - U Rusiji je registrovano više od 1.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je najveći broj zabilježenih slučajeva u jednom danu od početka epidemije.

 

Vladina radna grupa za koronavirus prijavila je u utorak 1.154 novih slučajeva, čime se ukupan broj slučajeva u toj zemlji popeo na 7.497, sa 58 smrtnih slučajeva i 494 oporavka.

 

Epidemija u Rusiji doživjela je porast u martu, a broj slučajeva eksponencijalno raste i udvostručuje se svakih nekoliko dana, prenosi AP.

 

Kako bi suzbio epidemiju, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da ovaj mjesec svi prestanu raditi i da idu na posao samo oni što imaju esencijalna radna mjesta, poput radnika u trgovinama prehrambenih proizvoda, apoteka itd.

 

Velika većina ruskih regija trenutno je u izolaciji i naredili su stanovnicima da se samostalno izoliraju kod kuće i ne izlaze, osim ako nisu u pitanju kupovina namirnica, lijekova, šetnja pasa ili odvoženje smeća.

 

11:05 - Danska premijerka Mette Frederiksen najavila je postepenu i opreznu normalizaciju života u Danskoj, ali samo pod uslovom da građani nastave da se odgovorno ponašaju u odnosu na opasnost zaraze koronavirusom.

 

Mette Frederiksen je rekla da je plan da 15. aprila budu otvoreni vrtići i osnovne škole do petog razreda, što je preduslov da se zaposleni roditelji postepeno vraćaju na radna mjesta, prije svega u privatnom sektoru.

 

Međutim, premijerka je preporučila da se radi od kuće što je duže moguće na onim radnim mjestima gde je to moguće.

 

Danska granica ostat će zatvorena do daljeg, kao i fakulteti i srednje škole, restorani, kafići, frizerski saloni, tržni centri, bioskopi, biblioteke, muzeji, sportski tereni i hale.

 

Ostaju na snazi i zabrane okupljanja više od 10 osoba na javnom mjestu i svih velikih muzičkih festivala i sportskih manifestacija planiranih za ljeto, zaključno sa 1. avgustom.

 

Premijerka je navela da planirana normalizacija zavisi isključivo od odgovornog ponašanja svakog pojedinca i od nastavka aktuelnog pozitivnog kretanja broja zaraženih i prije svega hospitalizovanih.

 

Od 47.340 testiranih, u Danskoj je zaraza koronavirusom potvrđena kod 4.681 osobe, od kojih je umrlo 187. U Danskoj se objavljuje da su te osobe umrle "sa koronavirusom", a ne "od koronavirusa".

 

U bolnicama su 503 pacijenta, od kojih 139 na intenzivnoj nezi, a 108 na respiratoru. Od bolesti KOVID-19 oporavilo se 1.387 osoba.

 

10:20 - Prema zadnjim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore u toj zemlji je registrirano šest novih slučajeva koronavirusa, pa je broj infiriciranih porastao na 239.

 

Iz Instituta navode da su novooboljeli iz Podgorice (tri), Nikšića (dva) i Bara jedan te da su svi kontakti ranije potvrđenih slučajeva.

 

Najviše registriranih slučajeva oboljelih od covid-19 je iz Podgorice i to 118, prenose crnogorski mediji.

 

10:00 - Potvrđeni broj zaraženih u Njemačkoj porastao je za 3.834 u protekla 24 sata na 99.225 u utorak, što je nagli porast nakon četiri uzastopna dana pada broja novozaraženih, pokazali su podaci sa Instituta Robert Koch.

 

Prijavljeni broj smrtnih slučajeva porastao je za 173, na 1.607, javio je Reuters.

 

Broj novih slučajeva u utorak bio je veći nego broj zaraženih u ponedjeljak kad je prijavljeno 3.677 novih zaraženih u ponedjeljak. Broj smrtnih slučajeva je porastao za 92 u ponedjeljak.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!