UŽIVO/ Korona kriza u BiH

Novi smrtni slučajevi u BiH: U Mostaru umrle dvije osobe, u Banjaluci i Prijedoru po jedna

Hronika07.04.20, 12:38h

Novi smrtni slučajevi u BiH: U Mostaru umrle dvije osobe, u Banjaluci i Prijedoru po jedna
Prema zvaničnim podacima, u BiH je prisustvo koronavirusa dosad potvrđeno kod 778 osobe, 34 je preminulih

 

19:00-  Tijekom dana na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na covid-19 testirano je 56 uzoraka, od kojih je u Hercegovačko-neretvanske županiji (HNŽ) sedam bilo pozitivnih, i to četiri u Mostaru, dva u Čitluku i jedan u Jablanici, priopćio je Stožer civilne zaštite HNŽ-a.ž

 

U HNŽ-u je do sada zabilježeno 130 covid-pozitivnih osoba od kojih je šest preminulo.

 

18:20: Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) potvrdio je danas da su još četiri osobe iz Cazina pozitivne na koronavirus.

 

- Iz referentne laboratorije u Sarajevu dobili smo rezultate za 75 uzoraka s područja našeg kantona, koje smo poslali jučer. Potvrđeno je da su na koronavirus pozitivne četiri osobe iz Cazina. Danas su poslana još 42 uzeta brisa - rekla je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

 

U Unsko-sanskom kantonu trenutno su 34 osobe oboljele, dok su dva pacijenta iz Bihaća izliječeni. U ovom dijelu Bosne i Hercegovine pet smrtnih slučajeva povezano je s bolešću COVID-19.

 

U Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ hospitalizirano je sedam pacijenata, a jedna osoba pod sumnjom primljena je jučer u izolatorij Odjela za infektivne bolesti.

 

12:37

U Prijedoru je preminuo muškarac zaražen koronavirusom, i to je druga žrtva zaraze iz tog grada.

 

Gradonačelnik Milenko Đaković je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora, rekao da je riječ o ocu prvog Prijedorčanina koji je bio zaražen koronavirusom, a prije pet dana je preminuo na Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjoj Luci.

 

Danas preminuli muškarac se nalazio u izolaciji u bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru.

 

- Imao je i više drugih oboljenja. U vezi je sa prvim klasterom iz kojeg se razvio virus i iz kojeg je i prvi Prijedorčanin zaražen i preminuo. Želim da porodici izrazim saučešće - rekao je Đaković.

 

U RS je 12 osoba preminulo od posljedica virusa korona, 346 je pozitivno, a 56 je oporavljenih.

 

11:29 - Nulti pacijent zaražen koronavirusom na području Bijeljine se oporavio – potvrdila je danas direktorica bolnice u tom gradu Milica Lovrić.

 

-Kontrolni rezultati našeg 'nultog' pacijenat su negativni po drugi put i on i članovi njegove porodice sada su negativni i mogu napustiti karantin – rekla je Lovrić.

 

Trenutno na području Bijeljine je sedam pozitvnih osoba na virus korona, u bolničkom karantinu se nalazi osam pacijenata, od kojih su dva pozitivna na Covid -19, a rezultati za ostale se čekaju.

 

Pod nadzorom u kućnoj izolaciji je 119, a ukupno je testirano 89 osoba.

 

10:58 - U protekla 24 sata u COVID-19 bolnici SKB Mostar preminule su dvije ženske osobe, jedna iz Čitluka i jedna iz Konjica.

 

U večernjim satima u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano je 99 uzoraka, od kojih je 20 pozitivnih iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Kako su naveli iz Štaba civilne zaštite HNK, sedam pozitivnih je iz Čitluka, devet iz Čapljine, tri iz Mostara i jedan uzorak iz Jablanice.

 

10:02 - Zdravstveni radnici i pomoćno osoblje te pacijenti koji su na Odjelu interne medicine Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) bili u kontaktu sa zaraženim kardiovaskularnim pacijentom, bili su negativni na prvom testiranju - potvrdio je Feni direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

 

U tri grupe, proteklih sedam dana testirano je ukupno 50 zdravstvenih radnika, osoblja i pacijenata iz KBZ-a. 

 

- Kod svih su nalazi prvih testova bili negativni, ali će testiranja biti ponovljena za nekih sedam-osam dana. Do tada će svi naši zaposlenici ostati u samoizolaciji, jer, za sada, nema velike potrebe za njihovim radnim angažmanom - ističe Skomorac.

 

On napominje da je na Odjelu za infektivne bolesti ostalo 11 pacijenata koji se liječe od zaraze koronavirusom, a u izdvojenom depadansu u prostoru Stacionara još devet.

 

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirus tog ministarstva Adnan Jupić ističe da su jutros kod dvije osobe iz Zenice potvrđene zaraze.     

 

- Oboje zaraženih bili su u kontaktu sa ranije zaraženim iz klastera bivšeg Centar za srce BiH iz Tuzle. Trenutno u našem kantonu imamo potvrđeno 35 zaraženih, od kojih je šestero izliječeno.

 

Ovo je očekivan porast, ali mogu izraziti zadovoljstvo da nema nekontrolisanog širenja zaraze, odnosno da, za sada, sve uspijevamo držati pod kontrolom i u okvirima u kojima smo i zacrtali - kaže Jupić.

 

08:57 - U Republici Srpskoj (RS) novi virus korona potvrđen je kod još 42 osobe, čime se ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu povećao na 346 osobe, a 56 je opravljenih – rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

 

Precizirao je da je od ukupnog broja oporavljenih 35 iz Banje Luke, a Šeranić kaže da je oporavila većina osoba iz trećeg žarišta iz Banje Luke.

 

U protekla 24 sata testirano je 216 uzoraka, a od pozitivna 42, kako je rekao, 24 su muškarca i 18 žena, uglavnom srednje životne dobi.

 

Šeranić je rekao da je 27 osoba iz Banje Luke, četiri Laktaša, tri iz Šipova, dvije iz Mrkonjić Grada i po jedna iz Kotor Varoši, Čelinca, Kneževa, Ribnika, Prnjavora i Novog Grada/Bosanskog Novog.

 

- Radi se uglavnom o osobama koje su inficirane iz porodočnim žarištima, a 10 njih je ranije bilo u kotaktu s pozitinim na Covid-19 – rekao je resorni entitetski ministar i dodao da se virus proširio u zajednici i desetak osoba nije moglo da navedu tačan kontakt zaraze.

 

Na respiratorima u UKC-u Banja Luka je trenutno pet pacijenata.

 

Trenutno je u RS-u pod zdravstvenim nadzorom 7.233 osobe, a iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 14.417 osoba.

 

Do sada je u tom bh. entitetu izvršeno ukupno 3.025 laboratorijska testiranja.

 

U RS-u 11 osoba je preminulo od posljedica Covida-19.

 

08:32 - Muškarac iz Laktaša preminuo od posljedica virusa korona

 

Muškarac kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa preminuo je u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjoj Luci.

 

Riječ je o šezdesetpetogodišnjem pacijentu iz Laktaša, koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja, potvrđeno je iz te zdravstvene ustanove.

 

Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 2. aprila ove godine.

 

U tom bh. entitetu do sada je 11 osoba preminulo od posljedica zaraze virusom korona.

 

Covid -19 potvrđen je kod 304 osobe, a 35 osoba se oporavilo.

 

07:55 - U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom protekle noći testirano je 58 uzoraka na prisustvo virusa COVID-19.

 

Kako je za Faktor potvrdila prof. dr. Sebija Izetbegovi četiri su pozitivna, i to dva iz općine Stari Grad Sarajevo, te dva iz Zenice.

 

Do danas je u Bosni i Hercegovini registrovano više od 670 slučajeva zaraze korona virusom, 29 osoba je preminulo.

 

07:50 - Dom zdravlja KS se oglasio o smrtnim slučajevima Sejfudina Gogića i dr. Šefika Pašagića. Više čitajte OVDJE.

 

07:30 - Tokom jučerašnjeg dana, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirana su 52 uzorka - svi su bili negativni, saopćeno je iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

U isto vrijeme, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačkog kantona jučer je testirano ukupno 14 osoba s prostora tog kantona.

 

Dosad je zaprimljen samo jedan negativan nalaz, a u ostali su u procesu obrade i bit će objavljeni tokom današnjeg dana, saopćeno je iz Štaba Civilne zaštite ZHK.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još