hoćemo li se ikad vratiti u normalnost?

Hrvatska najavila uvođenje seroloških testova, ali... Ova dijagnostika ima jedno nezgodno ograničenje...

Hronika06.04.20, 10:25h

Hrvatska najavila uvođenje seroloških testova, ali... Ova dijagnostika ima jedno nezgodno ograničenje...
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) razmatra mogućnost uvođenja serološke dijagnostike Covida-19. kojom se određuje prisutnost protutijela u krvi

 

Kako se Covid-19 dramatično širi svijetom, zdravstvene vlasti niza zemalja sve češće najavljuju uvođenje seroloških testova kao novu mjeru, važnu mjeru usporavanja pandemije te korak prema povratku u normalnost.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) razmatra mogućnost uvođenja serološke dijagnostike Covida-19. kojom se određuje prisutnost protutijela u krvi, prenosi Hina.

 

Serologija, kao i svaka druga dijagnostika, ima svojih prednosti i nedostataka. Najvažnije ograničenje ove dijagnostike jest da se protutijela pojavljuju krajem prvog tjedna od početka bolesti, što znači da su u ranoj fazi bolesti mogući lažno negativni rezultati, tj. osoba može biti zaražena, a rezultat serologije može biti negativan.

 

Postoji nekoliko proizvođača ovih testova, a koji će se testovi koristiti ovisi o dostupnosti i, ono što je najvažnije, karakteristikama testa. Budući da su ovi testovi više namijenjeni procjenjivanju proširenosti Covida-19, testiranje će se provoditi u skladu s preporukama Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) rekla j voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ Tatjana Vilibić Čavlek.

 

Ističe da su serološki testovi važni kada se želi oedrediti proširenost virusa u populaciji.

 

S obzirom na to da su opisane i asimptomatske infekcije, odnosno da su osobe zaražene, a ne pokazuju znakove bolesti, određivanjem protutijela možemo odrediti je li osoba bila izložena virusu i stekla imunost. Osobe bez simptoma bolesti vjerojatno se neće javljati liječniku niti će im se raditi dijagnostika te u tim slučajevima jedino serološkim testovima možemo provjeriti njihov imunološki status - dodala je Vilibić Čavlek.

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još