SVE VEĆI PRITISAK NA PREMIJERA FEDERACIJE BIH

SDP BiH: Neka se SDA ne posipa pepelom, dovoljno je razloga da smijeni Novalića

Front05.04.20, 09:46h

SDP BiH: Neka se SDA ne posipa pepelom, dovoljno je razloga da smijeni  Novalića
U situaciji gdje se svi zajedno borimo za spas života, vladajuća koalicija u FBiH širi konfuziju, i dok ne dijeli maske i opremu, dijeli novac po načelničkim pozicijama i vijeću. Kao i obično kada treba izabrati između države i HDZ-a, SDA bira HDZ, kaže se u saopćenju najveće opozicione stranke u BiH

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra odluku Vlade FBiH o raspodjeli sredstava prema opštinama vrhuncem bezobrazluka, bahatosti i diletantizma Vlade premijera Novalića. Već uobičajeno licemjernija od Vlade Federacije, koju vodi SDA, može biti samo SDA koja nakon burnih reakcija javnosti najavljuje preispitivanje odluke svaljujući krivicu na druge, kao da za odluku nisu glasali i ministri iz SDA. Ovo je samo još jedan u nizu skandala Vlade predvođene pogubljenim premijerom i samo još jedna od afera SDA koje kontinuirano traju već 5 godina pod vodstvom  perjanica ove stranke Sebije Izetbegović i Fadila Novalića, nažalost bez izgleda za skoro okončanje.

 

Vlada FBiH predvođena Novalićem i Sebija Izetbegović prednjače u politikanstvu i iskorištavanju pandemije u vlastite i stranačke svrhe. Sramotna odluka o raspodjeli sredstava očito nema nikakvo uporište u pandemijskoj situaciji, jer kriteriji nisu uopšte vezani za pandemiju i raspored zaraženih ljudi, nego za raspored SDA-ovih i HDZ-ovih interesnih zona.


SDP BiH smatra poražavajućim da Vlada može donijeti ovakvu odluku. Građani moraju znati da ova odluka nije mogla biti donijeta bez znanja i SDA i HDZ-a, jer su za njeno donošenje glasali i ministri iz SDA. Neka SDA i premijer Novalić objasne kako su pristali da borba protiv virusa COVID-19 vrijedi tri puta manje, odnosno, tri puta više u jednim u odnosu na druga područja Federacije Bosne i Hercegovine?

 

Odgovor je jasan. Dok ministrica Miličević i HDZ vode politiku podjele sredstava prema nacionalnom ključu, u isto vrijeme  premijer Novalić i SDA imaju druge prioritete uske lične i stranačke interese koje im HDZ prepušta kao protuuslugu za donošenje ovakvih odluka. Umjesto skretanja pažnje na sporedne teme, dobro bi bilo da se o ovim pitanjima i izdaji građana izjasne i SDA-ovi 'patriotski' partneri u vlasti, DF i SBB, koje je SDA očito odavno stavila u karantin, a zatim i potpuno eutanazirala.


Umjesto zaštite građana koje virus ne prepoznaje po nacionalnoj strukturi, vrhunac licemjerja je reagovanje SDA u kojem osuđuje postupke vlastite Vlade i dragocjeno vrijeme u periodu opće krize troši na diskusije sa samom sobom.


Najave o povlačenju odluke pod pritiskom javnosti samo pokazuju da Vlada i Novalić ne rade ozbiljno, ne prilaze problemima studiozno, što ova situacija zahtjeva, te gube dragocijeno vrijeme na poigravanje i smišljanje načina za stranačku uzurpaciju narodnog novca. Za to vrijeme na gubitku su samo građani. U odnosu na represivne mjere, one zdravstvene gotovo da ne postoje, iako bi trebale biti prioritetne. Istovremeno, ekonomske mjere nisu ni pokrenute, a radnici, koje će kriza najviše pogoditi i ugroziti im egzistenciju su posljednji na listi prioriteta.


Naknadna pamet premijera Novalića košta građane, jer dodamo li posljednjoj odluci i ranije mjere koje se mijenjaju bez logičnih objašnjenja, očito je da Klaster Vlada samo unosi konfuziju među građane. 


SDP je uputio u svim bitnim oblastima realne mjere i bez medijske pompe ponudio ih vlastima, da bi tek mali dio tih mjera bio uzet u razmatranje. U situaciji gdje se svi zajedno borimo za spas života, vladajuća koalicija u FBiH širi konfuziju, i dok ne dijeli maske i opremu, dijeli novac po načelničkim pozicijama i vijeću. Kao i obično kada treba izabrati između države i HDZ-a, SDA bira HDZ. Da nije tako, Vlada FBiH se ne bi stavila na stranu virusa, jer nema racionalnog objašnjenja da mjesta bez zaraženih dobiju i do 700.000 KM, dok Tuzla ili Zenica dobijaju po nula KM.


Na kraju, ako žele provesti jednu konkretnu dugoročno korisnu, i ekonomsku i politicku mjeru u vrijeme pandemije, dovoljno je da SDA smijeni Fadila Novalića.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 Komentari - Ukupno 142

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još