dopremljen drugi kontigent pomoći

Srbija donirala RS-u sredstvo za dezinfekciju

Hronika04.04.20, 19:19h

Srbija donirala RS-u sredstvo za dezinfekciju
Taj zaključak realizovalo je Ministarstvo poljoprovrede Srbije, a donirano sredstvo za dezinfekciju proizvod je JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad – navode iz Ministarstva zdravlja RS

 

Iz Srbije je danas u Republiku Srpsku dopremljen drugi kontigent pomoći u borbi protiv novog virusa korona, potvrđeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite tog bh. entiteta.

 

Srbijanska vlada je 2. aprila donijela zaključak da se u novonastaloj situaciji donira Vladi RS 10.000 litara rastvora natrijum hipohlorita.

 

Taj zaključak realizovalo je Ministarstvo poljoprovrede Srbije, a donirano sredstvo za dezinfekciju proizvod je JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad – navode iz Ministarstva zdravlja RS.

 

Natrijum hipohlorit je sredstvo koje je preporučeno za dezinfekciju površina, prostora i objekata, ali i za dezinfekciju vode za piće.

 

- Tržište Republike Srpske ovim sredstvom se snabdijeva isključivo iz uvoza, ali je to otežano zbog zabrane njegovog izvoza iz nekih zemalja ili otežanog transporta – navode iz resornog ministarstva.

 

Donacija je značajna jer će, kako dodaju, obezbijediti efikasno provođenje protivepidemijskih mjera u zdravstvenim ustanovama, ali i drugim javnim ustanovoma zdravlja u RS-u.

 

Iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite izražavaju zahvalnost Vladi Republike Srbije na dosadašnjoj, kako navode, nesebičnoj pomoći u medicinskoj opremi i sredstvima, u trenutku kada se i R Srbija suočava s epidemijom.

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još