Jedna država je spremna platiti tri puta više

Jagma za maskama u svijetu pretvorila tržište u 'Divlji zapad': Pošiljke mijenjaju vlasnika u posljednjoj minuti

Biznis Klub04.04.20, 09:56h

Jagma za maskama u svijetu pretvorila tržište u 'Divlji zapad': Pošiljke mijenjaju vlasnika u posljednjoj minuti
Od izbijanja pandemije, vlade širom svijeta očajnički pokušavaju da povećaju zalihe maski za medicinare i opštu populaciju. Sada kada je broj oboljelih u svijetu prešao milion, a epidemija buknula u SAD, nadmetanje za dragocjene zalihe se još više intenziviralo

 

Globalna jagma za zaštitnim maskama neophodnim u suzbijanju epidemije korona virusa pretvorila je tržište u "Divlji zapad", gdje su Sjedinjene Američke Države često spremne da ponude više nego kupci koji su već potpisali ugovore, kažu zvaničnici od Evrope do Sjeverne i Južne Amerike, piše Reuters, a prenosi Tanjug.

 

Visoki zvaničnici u Francuskoj i Njemačkoj tvrde da SAD plaćaju Kini, proizvođaču broj jedan u svijetu, daleko preko tržišne cijene za maske, a povremeno dobijaju ugovore višim ponudama čak i kad evropski kupci vjeruju da je dogovor postignut, a slične tvrdnje stižu i iz Brazila.

 

"Novac je nebitan. Oni plaćaju svaku cijenu zato što su očajni", rekao je jedan visoki zvaničnik njemačke vladajuće Demohrišćanske unije za Reuters.

 

Izvor iz njemačke vlade potvrdio je da Amerikanci trče noseći veliki novac.

 

Od izbijanja pandemije, vlade širom svijeta očajnički pokušavaju da povećaju zalihe maski za medicinare i opštu populaciju.

 

Sada kada je broj oboljelih u svijetu prešao milion, a epidemija buknula u SAD, nadmetanje za dragocjene zalihe se još više intenziviralo.

 

Porudžbina od 200.000 maski za Njemačku koju je uradila multinacionalna kompanija 3M sa sjedištem u SAD i proizvodnjom u Kini "konfiskovana" je u Bangkoku, rekao je ministar unutrašnjih poslova u Berlinu Andreas Gajzel, okarakterisavši slučaj kao "čin savremenog piratstva".

 

"Čak i u doba globalnih kriza ne treba koristiti metode Divljeg zapada", rekao je on.

 

I premijer Bavarske Markus Zeder opisao je tržište medicinske opreme kao "Divlji zapad".

 

Takođe, ministar zdravlja Brazila Luiz Enrike Mandeta rekao je ove nedjelje da je Peking odustao od brazilske porudžbine opreme kada su SAD poslale više od 20 kargo aviona u Kinu da kupe iste proizvode.

 

Na sličnu situaciju naišli su i lideri regiona u Francuskoj.

 

Žan Rotner iz regiona Grand Est kaže da pošiljke mijenjaju vlasnika u posljednjem minutu.

 

"Na aerodromskoj pisti, Amerikanci izvade svoj keš i plate tri do četiri puta više od onoga što smo mi ponudili", rekao je Rotner za francuski RTL u srijedu.

 

I njegova koleginica iz regiona Pariz Valeri Pekres kaže da je njenu narudžbinu pokvarila jedna zemlja sa dubokim džepom, mada nije imenovala SAD.

 

"Našli smo robu prije nekoliko dana, ali nismo uspjeli da je kupimo jer su nas drugi nadmašili. Bili su spremni da plate tri puta više od tržišne cijene", rekla je ona za radio Fransinfo.

 

Francusko ministarstvo spoljnih poslova provjerava navode.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još