UDRUŽENJE BH NOVINARI/ CENZURA I/ILI DISKRIMINACIJA

Zašto je dr. Sebija Izetbegović dostupna samo biranim medijima, a Krizni štab KS i FBiH ne odgovara na pitanja novinara?!

Hronika03.04.20, 14:34h

Zašto je dr. Sebija Izetbegović dostupna samo biranim medijima, a Krizni štab KS i FBiH ne odgovara na pitanja novinara?!
Ovo su pitanja od interesa za građane, a odgovori na njih predstavljaju javni interes i dio su prava na slobodu informiranja - ističe se u reagiranju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari

 

 


   
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zahtijeva od gospođe Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, da novinarima i svim medijima omogući jednak pristup informacijama u vezi sa epidemijom koronavirusa u Sarajevu, njenim posljedicama na javno zdravlje i mjerama koje podzima ova zdravstvena ustanova. 


Prema pritužbama jednog broja novinara, primljenim u Liniju za pomoć novinarima,  Press služba KCUS –a je nedostupna novinarima i ne odgovara na upite pojedinih medjskih kuća, dok direktorica Izetbegović bira medije kojima će osigurati „ekskluzivnost“ i prvenstvo u dobijanju informacija od javnog značaja. Posebno zabrinjava činjenica da građani Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH ne mogu dobiti tačne, sveobuhvatne i kredibine informacije o smrti pacijentkinje na infektivnom odjelu bolnice Podhrastovi, broju testova na koronavirus koji su na raspolaganju građanima, posledicama zatvaranja jedne klinike KCUS –a na zdravlje bolesnika i sigurnost ostalnog medicinskog osoblja Kliničkog centra,  itd. 


UO BH novinara se protivi zavođenju cenzure i netrasparetnom dijeljenju informacija sa medijima, te najodlučnije zahtijeva od dr Izetbegović, kao najogovornije osobe KCUS –a,  uspostavljanje stalnog, efikasnog i nediskriminatornog sistema komunikacije sa svim medijima, uključujući i svakodnevno informiranje javnosti o pitanjima koja se tiču javnog zdravlja,  mjera koje KCUS poduzima u liječenju oboljelih građana i prvenciji širenja koronavirusa.  


Također, UO BH novinara još jednom javno poziva Krizni štab Kantona Sarajevo i Krizni štab Federacije BiH  da ne vrše selekciju informacija, kao i izbjegavanje odgovora na pitanja koja im dostavljaju mediji putem eletronske pošte. Javna je odgovornost i zadaća svakog kriznog štaba i njegovih članova odgovoriti na sve upite medija,  uključujući i pitanja u vezi sa kupovinom testova na koronavirus, njihov broj i cijenu, te nazive firmi putem kojih su nabavljeni testovi druga, neohodna medicinska oprema. 


Naglašavamo ponovo: ovo su pitanja od interesa za građane, a odgovori na njih predstavljaju javni interes i dio su prava na slobodu informiranja -  ističe se u reagiranju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


    

 

                         


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook