Iz Uprave za inspekcijske poslove KS pojašnjavaju

Koja su prava radnika koji su dobili otkaz: Mora li poslodavac isplatiti platu za cijeli mart, iako su radili pola mjeseca?

Hronika03.04.20, 14:06h

Koja su prava radnika koji su dobili otkaz: Mora li poslodavac isplatiti platu za cijeli mart, iako su radili pola mjeseca?
U slučaju da se radi o otkazu ugovora o radu shodno članu 96. Zakona o radu (ekonomski, tehnički ili organizacijski razlozi), poslodavac otkaz daje uz propisani otkazni rok

 

 

Koja su prava radnika koji su dobili otkaze na radu i o čemu trebaju voditi računa prilikom potpisivanja otkaza, dobili smo odgovor iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

 

Na desetine građana koji su dobili otkaz ovih dana žale se da poslodavci neće isplatiti cijelu plaću za mart, jer nisu radili pola mjeseca zbog mjera u borbi protiv koronavirusa.

 

Prema slovu Zakona o radu radnicima kojima je uručen otkaz 31. marta poslodavac mora isplatiti cijelu plaću.

 

U ovom momentu još uvijek je na snazi Zakon o radu /Sl. novine FBiH broj 26/16 i 89/18//, a koji, između ostalog, reguliše i pitanje isplate plaća, kao i procedure prestanka ugovora o radu, kao i procedure otkaza ugovora o radu, otkaznog roka i otpremnine, poručuju iz inspekcije i obrazlažu.

 

U slučaju da se radi o otkazu ugovora o radu shodno članu 96. Zakona o radu (ekonomski, tehnički ili organizacijski razlozi), poslodavac otkaz daje uz propisani otkazni rok.

 

Članom 105. je propisano da otkazni rok ne može biti kraći od 14 dana u slučaju da poslodavac otkazuje ugovor o radu i otkazni rok počinje da teče od dana uručenja otkaza radniku.

 

Članom 106. Zakona o radu je propisano da ako radnik, na zahtjev poslodavca, prestane s radom prije isteka propisanog otkaznog roka, poslodavac mu je obavezan isplatiti naknadu plaće i priznati sva ostala prava kao da je radio do isteka otkaznog roka.

 

U slučaju da nije došlo do otkaza ugovora o radu, ističemo da je članom 81. stav 3. Zakona o radu propisano da radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti za koje radnik nije kriv (viša sila, privremeni zastoj u proizvodnji i sl.) u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

 

Pravo na otpremninu je regulisano članom 111. Zakona o radu, a uvjeti za otpremninu su:

 

- da radnik sa poslodavcem ima zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme,

 

- da ugovor o radu otkazuje poslodavac nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog kršenja obaveza iz radnog odnosa ili zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o radu.

 

Visina otpremnine zavisi od dužine prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa sa poslodavcem i utvrđuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!