Plan inspirisan njemačkim modelom 'kurze Arbeit'

EU ponudila paket od 100 milijardi eura za sprečavanje otpuštanja radnika

Front03.04.20, 07:40h

EU ponudila paket od 100 milijardi eura za sprečavanje otpuštanja radnika
Zamisao je da Evropska komisija uzme zajam na međunarodnom tržištu i proslijedi ga članicama, što će dati znatno bolje uvjete zemljama sa krhkim ekonomijama

 

Evropska komisija danas je predložila novi finansijski paket kako bi se osigurale pune plaće radnicima u kompanijama koje su pogođene posljedicama pandemije COVID-19.

 

Šema pod nazivom SURE će osigurati ukupno 100 milijardi eura pozajmice članicama Evropske unije kako bi se spriječilo višemilionsko otpuštanje radnika.

 

Plan je inspiriran njemačkim modelom 'kurze Arbeit' (skraćeni posao) po kojem bi radnici radili skraćeno radno vrijeme, a primali pune mjesečne plaće.

 

Zamisao je da Evropska komisija uzme zajam na međunarodnom tržištu i proslijedi ga članicama, što će dati znatno bolje uvjete zemljama sa krhkim ekonomijama.

 

Međutim, vrlo je neizvjesno hoće li zemlje poput Njemačke i Holandije, koje se tradicionalno protive miješanju duga, odobriti najnoviji prijedlog Komisije, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!