Političkim strankama ne može da fali

Konaković iznenađen uplatom naknade u punom iznosu: 'Privreda na koljenima, hiljade radnika već otpušteno...'

Front02.04.20, 16:48h

Konaković iznenađen uplatom naknade u punom iznosu: 'Privreda na koljenima, hiljade radnika već otpušteno...'
Iz Naroda i Pravde kažu da su dali niz konkretnih prijedloga na koji način da vlast pomogne privrednicima, a jedan od izvora sredstava za pomoć realnom sektoru jesu i sredstva namijenjena za funkcioniranje političkih stranka i plate izabranih i imenovanih funkcionera

 

 

Nadležne službe u Kantonu Sarajevo danas su političkim strankama isplatile mjesečne naknade u punom iznosu i bez bilo kakvog umanjenja što je, prema stavu Naroda i Pravde, loša poruka i nešto što pod hitno mora biti promijenjeno.

 

Dok se čeka sistematsko rješenje, iz Naroda i Pravde odlučili su se donirati 20% sredstava koje dobijaju za potrebe funkcioniranja stranke, te 20% od plata svih zastupnika u kantonalnim skupština i u oba doma Parlamenta FBiH za potrebe pomoći realnom sektoru privrede.

 

Iz Naroda i Pravde kažu da su dali niz konkretnih prijedloga na koji način da vlast pomogne privrednicima, a jedan od izvora sredstava za pomoć realnom sektoru jesu i sredstva namijenjena za funkcioniranje političkih stranka i plate izabranih i imenovanih funkcionera.

 

- Potpuno smo iznenađeni današnjom uplatom sredstava u punom iznosu, kao da se oko nas ništa ne dešava. Dok je privreda na koljenima i hiljade radnika već otpušteno, vlast u FBiH i Kantonu Sarajevo nije ponudila niti jednu jedinu mjeru. Ličnim primjerom želimo pokazati da se privredi mora pomoći i to odmah, ne za mjesec, dva ili tri mjeseca“, smatra predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

 

On dodaje kako ovaj potez nije nikakav populizam već suočavanje sa stvarnim stanjem i posljedicama koje su već dramatične.

 

„Nisam pobornik da se u potpunosti ukine finansiranje političkih stranaka, jer ih onda to stavlja u poziciju da ovise o tajkunima a ne o građanima i taj stav ću uvijek braniti. Ali je sramno da u ovakvim okolnostima, u okolnostima kad kriza traje već skoro puni mjesec, mi nemamo vlast koja će pomoći privrednicima i sa njima podijeliti teret krize. Dok druge zemlje oko nas već predstavlljaju druge i treće pakete pomoći realnom sektoru, kod nas vlast glavu gura u pijesak i nada se da će kriza proći sama od sebe. Ovo je vrijeme za društvenu odgovornost i akciju, i ova odluka je naš doprinos tome“, kazao je Konaković.

 

Iz Naroda i Pravde pozivaju vlasti da konačno izađu sa sistemskim prijedlozima pomoći realnom sektoru, jer se naša država suočava sa neviđenom krizom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još