Nakon ozbiljnih kritika američkih zvaničnika

Kina odgovorila na optužbe da krije tačne informacije o stanju epidemije: 'Imamo razumijevanja za situaciju u SAD-u...'

Hronika02.04.20, 16:06h

Kina odgovorila na optužbe da krije tačne informacije o stanju epidemije: 'Imamo razumijevanja za situaciju u SAD-u...'
Američki zakonodavci i zvaničnici optužili su Kinu za zataškavanje ozbiljnosti prvobitnog izbijanja epidemije novog koronavirusa što je omogućilo dalje širenje virusa na druge zemlje

 

Kineska vlada odgovorila je na kritike američkih zvaničnika i zakonodavaca koji ih optužuju za skrivanje tačnih podataka o izbijanju koronavirusa.

 

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je u četvrtak da su "riječi i postupci pojedinih američkih političara zaista vrijedni prezira i nemoralni" i da bi trebali energiju usmjeriti na ono što mogu učiniti kako bi zaštitili svoje građane i spasili što više života, javio je Associated Press.

 

- Mnogo smo puta govorili da stigmatiziranje, okrivljavanje i prebacivanje odgovornosti na druge ne mogu nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Nastavljanje s laganjem samo će dovesti do gubitka vremena i uzrokovat će dodatno gubljenje života - kazala je ona.

 

Američki zakonodavci i zvaničnici optužili su Kinu za zataškavanje ozbiljnosti prvobitnog izbijanja epidemije novog koronavirusa što je omogućilo dalje širenje virusa na druge zemlje.

 

Neki također tvrde da Kina potcjenjuje broj svojih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva.

 

Glasnogovornica je rekla da je Kina svakodnevno objavljivala relevantne informacije.

 

- Imamo razumijevanja za trenutnu situaciju u SAD-u i pritisak s kojim su suočeni neki američki zvaničnici - rekla je ona.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!