U IZ u BiH iznenađeni cijelom situacijom

Vjernici pitaju, reis odgovara: Zašto su bratski Emirati poslali pomoć Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali ne i BiH?

Hronika02.04.20, 15:54h

Vjernici pitaju, reis odgovara: Zašto su bratski Emirati poslali pomoć Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali ne i BiH?
Reisu-l-ulema je još jednom pozvao sve u BiH, pa tako i članove i pripadnike Islamske zajednice da se prije svega oslone na Boga, pa onda na vlastite resurse, istakavši kako BiH ima dovoljno prijatelja u svijetu koji su najavili svoju stvarnu i simboličnu pomoć u ovoj krizi i "da je uvijek bilo, kako naš narod kaže, da se "u muci poznaju junaci", ali i "prijatelji"

 

Svjesni smo da je pomoć koja stiže i u države okruženja vrlo često simbolične prirode i da će se u konačnici svi, pa i mi u Bosni i Hercegovini, morati osloniti na vlastite resurse i znanje, ali utoliko više razumijemo nezadovoljstvo velikog dijela bh. javnosti koji su u ovome vidjeli lošu poruku bratskih i prijateljskih Emirata. Mi vjerujemo kako je ovo posljedica međusobnog nerazumijevanja politika i da je ova kriza najbolja prilika da se to stanje prevaziđe – kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

 

Njegova izjava je uslijedila nakon što je u posljednjih nekoliko dana zaprimio više upita članova Zajednice, kao i medija koji su zatražili stav ili objašnjenje činjenice da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali pomoć u borbi protiv koronavirusa u susjednu Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, ali ne i u Bosnu i Hercegovinu.

 

Kavazović je izrazio uvjerenje da se ne radi o stavu naroda Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je, i još uvijek jeste, kao i brojne vladine i nevladine organizacije bio uz Bosnu i Hercegovinu.

 

Čak i danas, kazao je, imamo najave da takva pomoć neće izostati od više humanitarnih organizacija iz UEA s kojima je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini već uspostavila kontakt ovim povodom. I sami smo bili iznenađeni ovom situacijom.

 

Reisu-l-ulema je još jednom pozvao sve u BiH, pa tako i članove i pripadnike Islamske zajednice da se prije svega oslone na Boga, pa onda na vlastite resurse, istakavši kako BiH ima dovoljno prijatelja u svijetu koji su najavili svoju stvarnu i simboličnu pomoć u ovoj krizi i "da je uvijek bilo, kako naš narod kaže, da se "u muci poznaju junaci", ali i prijatelji".

 

- Ono što se ne smije desiti jeste da se među građanima Bosne i Hercegovine, naročito među Bošnjacima, počne širiti bilo kakav neprijateljski sentiment prema našoj braći iz Emirata, kao i bilo kojem drugom narodu. Politike su politike i njima se ne smije dozvoliti da naruše dobre odnose među narodima – rekao je reis Kavazović za agenciju MINA.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 124

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još