Inkubacija nekad traje duže

Dr. Arapović najavio: Predložit ćemo produženje perioda samoizolacije

Hronika02.04.20, 15:32h

Dr. Arapović najavio: Predložit ćemo produženje perioda samoizolacije
Na redovitoj konferenciji za novinare dr. Arapovića je podsjetio kako je virus SARS-CoV-2 novi soj iz porodice koronavirusa o kojemu svaki dan otkrivamo nešto novo

 

Period inkubacije novog koronavirusa najčešće je između peti i sedam dana no postoje slučajevi duže inkubacije, stoga bi trebalo razmisliti o produženju razdoblja samoizolacije, izjavio je prof. dr. sc. Jurice Arapovića, specijaliste infektologije SKB Mostar.

 

Na redovitoj konferenciji za novinare dr. Arapovića je podsjetio kako je virus SARS-CoV-2 novi soj iz porodice koronavirusa o kojemu svaki dan otkrivamo nešto novo.

 

- Period njegove inkubacije je najčešće između peti i sedam dana, nekada čak i kraće. Međutim, postoje slučajevi gdje je inkubacijski period duži od 14 dana i naša preporuka prema kriznom stožeru bit će da se produži period samoizolacije na tri tjedna, a za osobe koje su bile u neposrednom kontaktu sa zaraženim da se izolacija produži na 28 dana - istaknuo je dr. Arapović.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!